PÜHAD TULEKUL ⟩ Jõulupuumüük läheb hästi, aga ostjad eelistavad väiksemapoolseid puid

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Uku keskuse parklas müüs Endel Soosaar oma viimaseid jõulupuid ning valmistus koju pühi veetma minema.
Uku keskuse parklas müüs Endel Soosaar oma viimaseid jõulupuid ning valmistus koju pühi veetma minema. Foto: Elmo Riig

23. detsembril vihuvad jõulupuumüüjad ühest küljest kibedasti tööd teha, teisest küljest valmistuvad aga otsi ja oksi kokku tõmbama, et isegi pühi pidama hakata. Majanduskriis pole sellele ärile erilist mõju avaldanud ja ostjatest puudust pole, küll aga küsitakse tänavu rohkem väiksemat sorti puid.

Viljandi bussijaama kõrval Centrumi parklas on juba aastaid Tõnuküla Tagametsa talu kuuski müünud Andres Naar. "Jälle teie!" tervitas ta rõõmsalt ajakirjanikke, näidates samal ajal keni kaharaid kuuski Eve Rodenbergile ja tema tütrele.

Eve Rodenberg sõnas, et 23. detsembril jõulupuu ostmine pole mitte hilja peale jäämine, vaid traditsioonidest kinnipidamine: kui paljud toovad tänapäeval jõulupuu tuppa juba advendiaja algul, siis nende peres austatakse vanu kombeid.

Samal ajal kui müüja tema väljavalitud kuuske lõbusasti võrgutas, rääkis ta, et viimasel ajal üha populaarsemat nulgu tema ei kaalunudki. "Tütar tuli sel aastal kaugelt Austraaliast külla ning soovis neid kõige õigemaid, kõige traditsioonilisemaid jõule."

Andres Naar ütles, et müügi üle kurta ei saa ja kliente jagub, ta on aga tähele pannud, et tänavu tuntakse suuremat huvi väiksemapoolsete puude vastu ja mitmemeetrised hiiglased, mis mõnel aastal on väga menukad olnud, nii hästi kaubaks ei lähe. "Keeruline muidugi seda kõike hinnata," nentis ta. "Ei ole aastad vennad, ei ole päevad vennad. Peame müügi üle täpset arvestust ja näiteks just eile panin tähele, et kui eelmisel aastal oli 22. detsember väga edukas päev ja müüsime palju kuuski, siis tänavu oli see päev üsna vaikne. Mine tea, mis seda kõike mõjutada võib."

Eelmisel aastal olid Naaril jõululaupäevaks puud otsa saanud. "Täna tuuakse neid veel natuke juurde, eks näis, palju neid alles jääb. Senikaua müüme, kuni neid jagub, ja siis – koju pühi pidama!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles