KROONIKA Kui moskoviit Viljandis käis

Margus Haav
, reporter
Copy
Viljandi ordulinnuse kunagisest väljanägemisest annab kõige paremat aimu makett, mis on hoiul Viljandi muuseumis.
Viljandi ordulinnuse kunagisest väljanägemisest annab kõige paremat aimu makett, mis on hoiul Viljandi muuseumis. Foto: Elmo Riig/Sakala

Pole uudis, et Tallinna Pühavaimu kiriku pastori Balthasar Russowi (u 1536–1600) alamsaksakeelne "Liivimaa provintsi kroonika" (trükitud 1578, 1584) on aastasadu kujundanud Eesti- ja Liivimaa ning kogu Baltikumi XVI sajandi ajaloo käsitlust. Küll aga on meeldiv uudis, et teose põhjalike kommentaaride ja illustratsioonidega tõlge on saanud issanda aasta 2022 lõpul müügihitiks, millest on juba ilmunud mitu-setu tiraaži.

Hulk Russowi kroonikas leiduvaid nimesid on paljudele eestlastele hästi tuttavad. Ühes menukaimas Eesti filmis "Viimne reliikvia" seiklevad Mönnikhusenid, Delwigid ja Risbieterid on kõik seal olemas. Just selle kroonika põhjal valmis Eduard Bornhöhe Liivi sõja aegsest talupoegade ülestõusust jutustav ajalooline seiklusromaan "Vürst Gabriel" (1893), mis omakorda oli filmi aluseks. Meenuvad kindlasti ka Jaan Krossi romaan "Kolme katku vahel" ja selle põhjal valminud samanimeline film, milles kroonikut kehastas Georg Ots. Või miks mitte "Tujurikkuja" vaimukas sketš, milles keskaegsete rullnokkadega kimpu jäänud kroonikuna astus üles Tiit Sukk.

Karx ja Velly

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles