Kiriku juures tekitavad elevust lambad

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Lambad pälvivad kiriku juures kenakesti tähelepanu.
Lambad pälvivad kiriku juures kenakesti tähelepanu. Foto: Elmo Riig

Viljandi Jaani kiriku juures püüavad möödujate pilku ja saavad lastelt silitusi kaks lammast, kes on sealse jõulumaa tõmbenumbrid.

Jaani koguduse õpetaja ja Viljandi praost Marko Tiitus ütles, et jõulumaad on tehtud kiriku juures juba mitu aastat ning nüüd kolmapäevast reedeni käivad seda uudistamas kooliklassid, kes on varem aja broneerinud. Laupäeval kella 11–16 on pääs vaba kõigile soovijatele. Täistundidel saab seal nautida etendust "Jõulutäht näitab teed.". Kell 12 algav jutustus on ukrainakeelne  Viljandis ja selle ümbruses elavatele ukrainlastest sõjapõgenikele.

"Saab kuulata klassikalist jõuluevangeeliumi lugu, oreli- ja kellamängu,  meisterdada, küünlaid süüdata ja suupisteid nosida. Lammaste uudistamine kuulub ka sinna juurde," pajatas Tiitus. Ta lisas, et broneeringuid on mullusega võrreldes vähem – ju on jõulumaid avanenud palju.

Tiitus tuletas meelde, et evangeeliumi kohaselt sündis Jeesus Kristus loomalaudas. Traditsioone on erinevaid, aga osa väidab, et see võis olla koobas, sest omal ajal oli idamaades kombeks loomi sellises varjualuses pidada, või mõne võõrastemaja laut või tall. Sellistes lautades peeti omal ajal nii lambaid kui kitsi, kes olid peamised kariloomad.

Jaani kiriku juures olevad lambad on Holstre taluniku omad. Igal õhtul viib perenaine Aino Kahu nad kodulauta tagasi ja toob hommikul taas kiriku juurde. Kirikurahvalt saavad nad toiduks heina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles