Üle poole tonni elektroonikat jõudis Viljandis vanarauda

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Kõige rohkem toodi "Nutijahi" käigus väikeelektroonikat ära Raplas – 1200 kilogrammi. Viljandi hoidis 600 kilogrammiga neljandat kohta. 
Kõige rohkem toodi "Nutijahi" käigus väikeelektroonikat ära Raplas – 1200 kilogrammi. Viljandi hoidis 600 kilogrammiga neljandat kohta. Foto: Madis Veltman

Kuusakoski ja Telia korraldatud vanaelektroonika kogumise kampaaniast "Nutijaht" võttis üle Eesti osa ligi 6000 inimest, kes tõid taaskasutusse 4,5 tonni prügina seisnud väikeseadmeid. Viljandis toodi väikeelektroonikat ära 600 kilogrammi jagu.

Enamik kolme kuu jooksul sorteerimisjaama toodud jäätmetest olid vanad telefonid ja arvutid ning nendega seonduv: kuvarid, klaviatuurid, hiired, kõlarid, kõrvaklapid, laadijad ja juhtmed.

Kõige enam väikeelektroonikat toodi ära Raplas, kus seda mõõdeti 1200 kilogrammi jagu, järgnesid Rakvere 900, Tallinn 700, Viljandi 600 ja Paldiski 400 kilogrammiga.

"Sel aastal oli "Nutijahil" võrreldes eelmise aastaga lausa kaks korda rohkem osalejaid," ütles Kuusakoski juhatuse esimees Urmo Viisitamm. "Kui möödunud aastal kogusid Eesti inimesed 2,7 tonni prügiks muutunud väikeelektroonikat, siis seekord koguni 4,5 tonni."

Tema sõnul on oluline, et taaskasutatavad materjalid ei satuks kunagi olmeprügisse või loodusesse. "Vastutustundliku sorteerimise ja materjalide töötlemisega hoiame keskkonda ja käitume säästlikult. Samal põhjusel kutsub Kuusakoski nüüd kõiki üles alumiiniumist küünlaümbriseid koguma ja taaskasutusse suunama," lasus ta.

Eestis tuuakse iga päev turule umbkaudu 50 tonni elektroonikat ja kokku kogutakse sellest 60 protsenti. Kogutud vanaelektroonika töödeldakse ja eraldatud materjale on võimalik taaskasutada. Igas majapidamises on keskmiselt 72 elektri- ja elektroonikaseadet, millest 11 on katki või pole enam kasutusel. Eelmisel aastal tekkis maailmas keskmiselt 7,5 kilogrammi e-jäätmeid inimese kohta, aastaks 2030 kasvab see juba 9 kilole.

"Nutijahi" teavituskampaania kestis septembrist novembrini, kuid kõik saavad oma vanu elektroonikaseadmeid Kuusakoski töötlusjaama endiselt ära tuua. "Nutijahiga" tahetakse parandada eeskätt noorte teadlikkust elektroonikajäätmete sortimise tähtsusest ja aidata keskkonda puhastada prügina kuhjunud väikeseadmetest.

Sel kuul käivitas Kuusakoski järgmise rohkete auhindadega keskkonnakampaania "Küünlaümbriste jaht".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles