Kuivale jäänud lahesopist tulid välja 41 Liivi sõja aegset püssikuuli ja nende valmistamise vahendid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Nagu kuus aastat tagasi, leidis ajaloohuviline Ville Dreving ka tänavu ajaloolise väärtusega esemeid Võrtsjärve kuivale jäänud lahesopist.
Nagu kuus aastat tagasi, leidis ajaloohuviline Ville Dreving ka tänavu ajaloolise väärtusega esemeid Võrtsjärve kuivale jäänud lahesopist. Foto: Marko Saarm

Novembri keskel leidis Meleski küla elanik Ville Dreving Võrtsjärve kuivale jäänud lahesopist liivalt odaotsa, pooleldi maasse peitunud odade ja mõõkade teritamisklotsi ning pliisulamist kangi, millest keskajal püssikuule valmistati.

Järgmisel päeval naasti arheoloog Aivar Kriiskaga, siis leiti samast paigast maa seest detektori abiga 41 keskaegset püssikuuli, nende valamisega seotud seatinajääke ning savipoti tükke.

Ville Dreving sattus leidudele neljapäeval. Reedeks oli esimene lumi maha sadanud, aga õiget kohta aitas leida mahajäetud märk. Tõenäoliselt olid esemed olnud keraamilises potis, mis millalgi purunes. Nagu ütles arheoloog Aivar Kriiska, pärinevad leiud arvatavasti XVI sajandist, mil paralleelselt olid kasutusel veel tuli- ja külmrelvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles