Päästeamet hoiatab lumemaru eest

Priscilla Õmblus
Copy
Päästeamet soovitab lumetormi eel soetada kodune kriisivaru ja hoiduda tormiga liiklemisest. Ilmateenistuse prognoosi kohaselt muutuvad ilmaolud öösel ja homme päeval väga keeruliseks.
Päästeamet soovitab lumetormi eel soetada kodune kriisivaru ja hoiduda tormiga liiklemisest. Ilmateenistuse prognoosi kohaselt muutuvad ilmaolud öösel ja homme päeval väga keeruliseks. Foto: Elmo Riig

Riigi ilmateenistuse prognoosi kohaselt on ilmaolud öösel ja homme päeval väga keerulised, tihe lumesadu levib üle Eesti ja tuule kiirus on kuni 26 meetrit sekundis. Seetõttu soovitab päästeamet homme autoga liigelda vaid äärmisel vajadusel.

"Hommikul tööle võib-olla veel saate, aga õhtul koju enam ei pruugi saada, eriti kui tegu on kõrvalteedega. Tihe lumesadu levib üle Eesti ja arvestades, et tuul muudab ilma lõikavalt külmaks, võib autoga lumme kinni jäämine kujutada endast ohtu elule ja tervisele. Rääkimata sellest, et kasvab liiklusõnnetuste oht," sõnas päästeameti päästetöö osakonna valmisoleku talituse juhataja Leho Lemsalu.

Lumerohkus ja tuuleiilid tähendavad ka seda, et oodata võib elektrikatkestusi – puude oksad muutuvad raskemaks ja puid võib langeda elektriliinidele. Elektri taastamine võib katkestuste rohkuse ja halbade teeolude tõttu tavalisest kauem aega võtta. Seetõttu soovitab päästeamet vaadata üle kodused toidu- ja joogivarud, laadida telefonid ja akupangad ning tankida auto.

"Mida rohkem igaüks ise enda heaks ära teeb, seda paremini selle tormiga toime tuleme. Õues liikudes tuleb panna soojad riided selga ja soojad jalatsid jalga. Autosse soetada väike labidas ja pukseerimisköis, et kui ikkagi on vaja sõitma minna, siis väiksemast kuhjast saaks ise välja. Mida hullemad on olud, seda kauem võtab ka aitajatel hädalisteni jõudmine," rääkis Lemsalu.

Loetelu kodustest varudest leiab veebilehelt olevalmis.ee ja mobiilirakendusest "Ole valmis!". Mõlemast leiab ka käitumisjuhised kriisiolukordadeks. Mobiilirakendust saab kasutada ilma internetiühenduseta. Mobiilirakenduse MARU kaudu saab teatada elektrikatkestustest ning infot nende lahendamisest. Kui ohus on elu või tervis, tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles