Võrtsjärve ääres said külanaised kallistuse

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valma külavanema Jaan Leetsarel olid eile käed tööd täis. Kallistuse saavate prouade nimekirjas oli esimene Virve Puskar, kes tervitas külalisi oma valgusküllases kodus.
Valma külavanema Jaan Leetsarel olid eile käed tööd täis. Kallistuse saavate prouade nimekirjas oli esimene Virve Puskar, kes tervitas külalisi oma valgusküllases kodus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paarkümmend Valma küla eakat prouat võisid eile nii nagu mitmel viimasel aastal arvestada, et juhtugu mis tahes, naistepäeva eel saavad nad külavanemalt ühe kõva kallistuse ja kauni lille.

Eile varahommikul seadsid Valma külamajas end valmis külavanem Jaan Leetsar, külamaja perenaine Anne Schvede ja fotograaf Vello Kütt. Lilled käes, alustas meeskond iga-aastast naistepäevaeelset õnnitlustiiru.

Vana tava

Esimesena võttis külavanema kallistuse ja fuksiapunase priimula vastu Virve Puskar, kes kutsus külalised ilma pikemata tuppa edasi ning asus lauda katma.

«Mulle see komme meeldib väga, see on nii tore!» kinnitas käbe proua köögis toimetades. «Nad on kolmekesi niimoodi juba aastaid käinud. Ma olen eakas inimene, külamajas suurt ei liigu ning mul on nende üle kohe tõesti hea meel!»

Tänavu oli külastusnimekirjas paarkümmend valmalannat. Nagu varasemad aastad on näidanud, teavad naised külalisi juba varakult oodata ning valmistuvad selleks täie tõsidusega. Üks on eelmisel päeval käinud juuksuris ja lasknud soengu teha, teine on pannud külalistele mõeldes lauale valmis pudeli peenemat sorti napsi.

Vallavanem meenutas, et sellised käigud said alguse neli-viis aastat tagasi ning naiste endi initsiatiivil.

«Omal ajal käis naistepäeva eel ringi majandi direktor ning õnnitles neid isiklikult,» rääkis Leetsar kunagise kombe taaselustamisest. «Kõigile oli see südamesse jäänud ning arvati, et külavanem võiks seda traditsiooni jätkata.»

Külavanem märkis, et ühest küljest on see naiste meeldetuletamine, kuid teisalt on idee algsest plaanist märksa laiemaks paisunud.

Oodatud külalised

«Käime õnnitlemas kõiki meie naispensionäre ning ühtlasi kuulame sedagi, milliste sotsiaalsete probleemide üle nad kurdavad,» rääkis külavanem. «Tänu sellele oleme lahendanud nii mõnegi mure. Nüüd käib meil näiteks Viiratsi vallast buss, mis viib naised paar korda kuus Viljandisse turule, kus kaup on teatavasti odavam kui poes.»

Buss võtab Valmast ning ka teistest küladest huvilised peale üle kahe nädala teisipäeval, viib nad turule sisseoste sooritama ning toob pärast kaubakoormaga kodutreppi tagasi.

«Nii et sotsiaalne üritus samal ajal,» nentis Leetsar. «Vallavalitsusest oleme küll palju abi saanud.»

Naistepäeva eel jäädvustab fotograaf Vello Kütt küla kroonika tarvis kogu piduliku sündmuse ning selle tulemusena on külamajja kogunenud juba mitu paksu albumit. Külamaja perenaise Anne Schvede sõnul on neid kõikjal alati hästi vastu võetud.

«Nad ootavad selliseid külaskäike tõesti,» lausus Schvede. «Nii saab oma muredest ja rõõmudest otse külavanemale rääkida. Meil endal on muidugi ka elevus sees.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles