Linnagaleriis avatakse graafilise disaini näitus

Sakala
Copy
Näitusekonkursil osales 152 autorit üle ilma ja rahvusvaheline žürii valis eksponeerimiseks välja 84 teost.
Näitusekonkursil osales 152 autorit üle ilma ja rahvusvaheline žürii valis eksponeerimiseks välja 84 teost. Foto: Näituse plakat

Esmaspäeval, 5. detsembril kell 17 avatakse Viljandi linnagaleriis HGDF 2022 rahvusvaheline konkurss-näitus «Isikupära/Individuality '22: Ennustamatus. Juri Lotman 100».

Haapsalu graafilise disaini festivali raames toimuvad konkurss-näitused üldnimega «Isikupära/Individuality» alates 2005. aastast, kaks aastat hiljem sai üritus ka rahvusvahelised mõõtmed. Igal aastal on osalejad pidanud esitama oma loomingu plakativormis ja kindlal teemal. Tänavune teema on pühendatud maailmakuulsa semiootiku, kirjandus- ja kultuuriteadlase Juri Lotmani 100. sünniaastapäevale.

Näituse idee pärineb Lotmani enda mõttekildudest, millest avaldub tõdemus, et ennustamatus on seotud plahvatusega, seda nii otseselt kui kaudselt. «Plahvatuslikes olukordades ei toimi võimalikkuse arvutamine, toimib ainult juhus ja tulemus on ennustamatu,» selgitab Lotman. Tema kirjeldustes on ennustamatus seotud esmalt kultuuriga ning ta nendib, et tulevikku on vaja austada. Ja austada tuleb just tuleviku ettearvamatust, mille juures rõhutab Lotman kunsti tähtsust: «Kunst on see õpetaja, kes on meile antud kogu eluks ja mis on võimeline meile õpetama, kuidas ennustamatusega hakkama saada.» Ta täpsustab ka ennustamatuse ja vabaduse vahelisi seoseid: «Kunst on vaba nagu igasugune mõte ja looming. Mis tähendab vaba? Seal, kus on valikuvõimalus, seal on ka vabadus. Ja see valik peab olema ennustamatu selleks, et me saaksime rääkida vabadusest.»

Tänavune näitusekomplekt on osa UNESCO Lotmani aasta tähistamisest. Näitusekonkursil osales 152 autorit üle ilma ja professionaalidest koosnev rahvusvaheline žürii valis eksponeerimiseks välja 84 teost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles