Vabadussõja monumendi vundamendile kulus 55 kantmeetrit betooni

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Töömehed valasid teisipäeval vabadussõja monumendi vundamendi tarvis viimased kantmeetrid betooni.
Töömehed valasid teisipäeval vabadussõja monumendi vundamendi tarvis viimased kantmeetrid betooni. Foto: Elmo Riig

Novembri jooksul valasid osaühingu Timorvara töömehed Viljandisse Vabaduse platsile tuleva vabadussõja monumendi vundamendi tarvis 55 kantmeetrit betooni ja seadsid paika 3,5 kilomeetrit armatuuri. Kuu eelviimaseks päevaks olid betoonitööd tehtud.

Töömehed alustasid monumendi tarbeks vundamendi valamist novembri esimestel päevadel. Nüüd on see olemas ning skulptor Amandus Adamsoni 1926. aastal valminud originaaltööst säilinud fotode põhjal taastatud samba saab kevadel paika panna. Monumendi avamine on kavandatud võidupühaks, 23. juuniks, mil Viljandis tuleb Kaitseliidu paraad.

Samba kujur on Tiiu Kirsipuu ning Viljandi linnavalitsuse esindajad on käinud vaatamas tulevase võidusamba kujude täismõõdus mudeleid ja need heaks kiitnud. Pronksist kujud valmivad kujuri ateljees.

Mälestussamba taasloomiseks ja paigaldamiseks korraldatud riigihanke võitis osaühingute Kivikuvand ja T-Model ühispakkumine. Selle kohaselt peaks sammas maksma minema 660 000 eurot, aga oktoobris küsis Kivikuvand hinnatõusudele viidates töö lõpetamiseks linnalt 60 000 eurot juurde. Linnavalitsus pöördus lisaraha saamiseks omakorda riigi poole, sest riigieelarvest tasutakse töö hinnast esialgse plaani järgi pool miljonit eurot, ülejäänud raha peaks tulema annetajatelt ja linnaeelarvest.

Osaühingu Kivikuvand juhi Andres Sibula kinnitusel on vabadussõja võidusamba taastamise töö graafikus ning 23. juunil peaks president Alar Karis selle Viljandi kesklinnas avama.

Vundament on nüüd valmis ning kevadel saab sellele samba rajada.
Vundament on nüüd valmis ning kevadel saab sellele samba rajada. Foto: Elmo Riig
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles