Viljandi linnavalitsus esitas volikogule järgmise aasta eelarve eelnõu

Priscilla Õmblus
Copy
Viljandi linnavalitsus esitas täna linnavolikogule 2023. aasta eelarve eelnõu, mille kogumaht on 41,7 miljonit eurot. Fotol on tuledesäras ja jõulumeeleolus Viljandi raekoda.
Viljandi linnavalitsus esitas täna linnavolikogule 2023. aasta eelarve eelnõu, mille kogumaht on 41,7 miljonit eurot. Fotol on tuledesäras ja jõulumeeleolus Viljandi raekoda. Foto: Elmo Riig

Viljandi linnavalitsus esitas täna linnavolikogule 2023. aasta eelarve eelnõu, mille kogumaht on 41,7 miljonit eurot. Suurim investeering on Karlssoni lasteaia uus õppehoone, mille ehitamiseks on ette nähtud 6,13 miljonit eurot ehk üle kahe kolmandiku kogu investeeringuteks mõeldud summast.

Viljandi linnapea Madis Timpsoni sõnul on tuleva aasta eelarve eluga toimetulemise eelarve. "Seoses inflatsiooniga, mida igaüks tunneb oma arveid vaadates, otsustasime tõsta linna käest palka saavate inimeste palgafondi keskmiselt 10 protsenti, et natukenegi leevendada hinnatõusu. Nii suurt palgafondi kasvu pole linna süsteemis mitu aastat olnud," selgitas linnapea.

Viljandi järgmise aasta kulud valdkondade kaupa.
Viljandi järgmise aasta kulud valdkondade kaupa. Foto: Montaaž

Et riik on tõstnud üldhariduskoolide õpetajate palka, siis peab ka linn Viljandi lasteaedade õpetajate töötasu kergitama. "Oleme seotud riigi antava tööjõukulude toetusega, mil linna palgal olevate lasteaedade õpetajate palk on haridustasemest olenevalt samaväärne palka saavate õpetajate töötasu alammääraga. See tähendab, et kui tõuseb õpetajate palk, peame meie tõstma lasteaedade õpetajate töötasu. Samuti peame tagama suurema töötasu tugispetsialistidele, et koolipidajad saaksid õpilastele pakkuda vajalikku teenust," ütles Timpson.

Linnapea sõnul on järgmise aasta eelarve objektiinvesteeringutes kõige suurem rõhk haridusvaldkonnal. "Me usume, et iga investeering lastesse ja nende heaolusse on oluline. See on justkui investeering meie tulevikku. Seetõttu otsustasime järgmisel aastal ehitada Karlssoni lasteaia uue õppehoone. Lihtne see otsus ei olnud, aga polnud ka südant seda tegemata jätta. Seda enam et oleme seda plaaninud juba mitu aastat. Sellest saab ka 2023. aasta suurim investeering," lausus Timpson. "Seega võib kokkuvõtvalt öelda, et meie 2023. aasta kõige suuremad investeeringud on meie inimestesse."

Erinevate objektide rekonstrueerimiseks ja muudeks investeeringuteks on linnaeelarves kavandatud 8,7 miljonit eurot, millest 2 miljonit eurot planeeritakse saada toetuste kaudu.

Karlssoni lasteaia ehitamise investeeringule järgnevad summade suuruse poolest Nurme tänava, Lembitu puiestee, Uueveski tee, Põltsamaa tee ja Oja tee kergliiklustee rajamise esimene etapp kogukuludega 540 000 eurot ning Järveotsa arendusalale tänavate ja tehnovõrkude ehitamine 500 000 euroga.

Samuti on tuleva aasta eelarves 397 961 eurot planeeritud Viljandimaa vabadussõjas langenute mälestussamba taastamiseks. Mälestussammas valmib praeguste plaanide kohaselt tuleval suvel.

2023. aasta linnaeelarve põhitegevuse kulude kogumahust moodustavad kõige suurema osa haridusvaldkond 18,77 miljoni euroga, vaba aeg, kultuur ja religioon 4,11 miljoni euroga ning sotsiaalne kaitse 3,77 miljoni euroga.

Linna aasta tulude üldmahuks kavandatakse 32,8 miljonit eurot, millest maksutulud moodustavad 54 protsenti. Linna suurim tuluallikas on üksikisiku tulumaks summas 17,76 miljonit eurot, mida on 1,4 miljoni euro võrra enam kui tänavu.

Riigilt ja muudelt institutsioonidelt saadavaid toetusi prognoositakse 10,09 miljonit eurot, linna asutuste kaupade ja teenuste müügist saadavat tulu 4,97 miljonit eurot ja muid tegevustulusid, mille hulka kuuluvad näiteks kahjutasud ja viivised, 11 570 eurot.

Investeeringute finantseerimiseks kavandab linn kasutada laenu summas 6,9 miljonit eurot.

Eelarve projektiga saab lähemalt tutvuda Viljandi koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles