Tallinna noorte orkester toob Viljandimaale Ester Mägi muusikat

Sakala
Copy
Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkester dirigent Rasmus Puuri juhatusel ning viiuldajad Kaija Lukas ja Arp Reindla esitavad Viljandis ja Karksi-Nuias helilooja Ester Mägi muusikat.

 
Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkester dirigent Rasmus Puuri juhatusel ning viiuldajad Kaija Lukas ja Arp Reindla esitavad Viljandis ja Karksi-Nuias helilooja Ester Mägi muusikat.  Foto: Kristiina Männik

Vanalinna Hariduskolleegiumi (VHK) keelpilliorkester dirigent Rasmus Puuri juhatusel ning viiuldajad Kaija Lukas ja Arp Reindla annavad sel nädalal kolm kontserti helilooja Ester Mägi muusikaga: 1. detsembril kell 19 Viljandi pärimusmuusika aidas, 2. detsembril kell 18 Karksi-Nuia kultuurikeskuses ja 4. detsembril kell 17 Laulasmaal Arvo Pärdi keskuses.

Rasmus Puuri sõnul oli noorte orkestrantide esimene lähem kokkupuude Ester Mägi ja tema muusikaga viis aastat tagasi, kui Tallinnas Mustpeade majas toimunud kontserdil käis toona 95-aastane helilooja ka ise. "Ester Mägi muusikaga kohtumine on alati suur rõõm. See esimene kohtumine VHK keelpilliorkestri ja maestra vahel viis aastat tagasi on ilmselt mälestus, mida kõik tookordsed osalejad endas pikalt edasi kannavad," lausus ta.

Ester Mägi helikeel on välja kasvanud eesti rahvaviisidest ning kindlasti oli suur mõjutaja tema õpetaja Mart Saar. Mägi on saanud rahvaviisist algimpulsi ning arendanud muusikat edasi vabalt, nõnda et see kulgeb improvisatsiooni või fantaasia laadselt ning sageli vanale rahvalaulule omaste huigete ja helletustega põimitult.

VHK keelpilliorkestri liikme, abituriendist vioolamängija Annabel Soode sõnul viib Ester Mägi muusika kuulaja haprasse ja nüansirohkesse keskkonda. "Mägi muusikas liigutavad mind ausus ja pieteeditunne," rääkis Soode. "Esile kerkivad nüansid ja peen tekstitundlikkus, olgu see siis sõnaline või instrumentaalne."

Eelolevatel kontsertidel kõlavad orkestri esituses uued keelpilliorkestri seaded Ester Mägi koori- ja instrumentaalmuusikast. Kavas on näiteks algul viiulile ja klaverile loodud "Kuus eesti rahvaviisi" ja "Koolivalss", aga ka tuntud kooriteosed "Siin mu rõõmumaa", "Kerko-kell", "Pieta", "Laulikutele", "Murdunud aer" ja "Vahtralt valgõ pilve pääle". Kontserdipaigas on saadaval annetuspiletid.

Ülesastumisi Ester Mägi loominguga ootavad nii orkestri liikmed kui dirigent suure põnevusega. "Pean tunnistama, et teekond nende kontsertideni on olnud suur nauding," ütles Rasmus Puur. "Samuti on hea meel, et saame advendiaja alguses toimuva kontserdiga laiendada jaanuaris alanud Ester Mägi 100. sünniaastapäeva pidustusi."

Möödunud hooajal 25. tegutsemisaastat tähistanud Tallinna keelpilliorkester koosneb Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilastest. Selles musitseerivad noored vanuses 13–19 eluaastat ning repertuaar koosneb peaaegu ainult eesti muusikast. Orkester on koostööd teinud hulga inspireerivate interpreetidega eri žanridest Johan Randvere, Marten Altrovi, Linda-Anette Verte, Kirke Karja, Joel ja Heikko Remmeli, Peedu Kassi, Mari Kalkuni, Liisi Koiksoni, Mari Jürjensi, Jarek Kasari ja Jaan Pehkiga. Rasmus Puur on orkestri dirigent 2015. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles