Ukrainale pühendatud euromündid läksid käiku

Sakala
Copy
Erikujundusega kaheeuroseid on võimalik vahetusrahana tagasi saada nüüd ka kaubandusest.
Erikujundusega kaheeuroseid on võimalik vahetusrahana tagasi saada nüüd ka kaubandusest. Foto: Eesti Pank

Eesti Pank lasi tänasest pankade ja jaekaubanduse kaudu ringlusse kaks miljonit erikujundusega kaheeurost münti, mis on pühendatud Ukrainale ja vabadusele.

Nagu ütles Eesti Panga president Madis Müller pressiteate vahendusel, tuletab münt meelde, et vabadus on ülim väärtus, millel on väga kõrge hind. "Ukraina kaitseb tänases sõjas oma inimeste elu hinnaga kogu euroopaliku kultuuriruumi ühiseid väärtusi ning meie ülesanne on neid selles jätkuvalt toetada," nentis ta.

Eesti Pank otsustas Ukrainale ja vabadusele pühendatud kaheeurosed kiirkorras tänavu vermida eelkõige seetõttu, et toetada omalt poolt rahaliselt Ukraina keskpanka, et nemad omakorda saaksid abi suunata just sinna, kus seda kõige enam vaja.

"Oleme tänulikud kõigile inimestele, kes on suvel müügile tulnud mündikaardi ostuga juba oma panuse andnud," lausus Müller. "Toetajaid on olnud üle maailma ja esimene, 350 000 euro suurune annetus ka tehtud. Sellele tuleb kindlasti lisa, sest heategevuslik müük kestab."

Juulis pani Eesti Pank müügile 40 000 heategevuslikku mündikaarti, mis sisaldavad BU-kvaliteedis (Brilliant Uncirculated ehk briljantses tsirkuleerimata) kvaliteedis kaheeurost münti. Seni ootab toetusostu veel 9000 mündikaarti, mille müügitulu annetatakse Ukraina keskpangale. Mündikaardi hind on 18 eurot ja seda saab soetada Eesti Panga muuseumipoest ning Omniva e-poest. Mündikaardi on kujundanud Vladimir Taiger, kes osales nõustajana ka mündi kujundamises.

Ukrainale ja vabadusele pühendatud kaheeurosel mündil on kiri "Slava Ukraini" ning kujutatud õrnuse sümbolina neidu, kes omakorda kaitseb oma peos lindu. Samuti on mündil kujutatud viljapead. Mündi kujunduse autor on Harkivist pärit noor sõjapõgenik Daria Titova, kes õpib Eesti kunstiakadeemias.

Ringlusse lastakse kaks miljonit münti ja need on vermitud Soome rahapajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles