Viljandi vald küsib rahvalt Leningradi teele uut nime

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Seal kus lõpeb asfalt, algab Päril Leningradi tee.
Seal kus lõpeb asfalt, algab Päril Leningradi tee. Foto: Marko Saarm

Viljandi vallavalitsuse korraldatud Facebooki küsitluses leidis 68 protsenti vastajatest, et üsna linna külje alt algav ning Päri poole suunduv kruusatee, mis kannab Leningradi nime, peaks saama uue nime.

Küsitlusele vastas 158 inimest ning nüüd alustas vallavalitsus uut küsitlust, paludes inimestel pakkuda oma nimevariant. Pakkumisi saab teha 1. detsembrini.

Leningradi tee on 3,4 kilomeetrit pikk ja keerab Viljandi vallas Korbi teelt Päri küla poole, ristudes seal Tobra teega. Ükski viit sinna ei juhata. Tee kulgeb põldude vahel ja läbi paari metsatuka. Paarsada meetrit, mida mööda sõidavad suvilarajooni elanikud, on asfalteeritud.

Viljandi valla teedespetsialisti Karl Õiguse rääkis sügisel Sakalale, et nimetatud teest teatakse vallavalitsuses, kuid vajadusele see ümber nimetada pole tähelepanu pööratud.

Endine Pärsti vallavolikogu esimees ja praegune Viljandi kutseõppekeskuse kutseõpetaja Jaan Mätas, kes töötas sovhoosi ajal Päri remonditöökoja juhatajana, rääkis, et teed asuti rajama vististi pärast Viljandi lennuvälja valmimist 1972. aastal.

Leningradi tee nime mäletab Mätas 1987. aastast, mil ta töötas Viljandi KEK-is. «Kuidas see Leningradi maantee tuli, ei oska öelda. Arvan, et see oli sellepärast, et see oli külatee kohta suhteliselt sirge ja lai. Rahvas hõikas seda Leningradi maanteeks. Võib-olla kui kunagi need asjad tuli kirja panna, siis pandigi selline nimetus,» ütles ta.

Ükski majapidamine Leningradi tee järgi aadressi ei kanna.

Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlaku arvates pole sellise nimetusega teel Viljandimaal enam kohta. «Sama hästi võiks olla kuskil ju Punaarmee tänav. Siin pole sisulist seost. See märgib mingit teist ajastut, mida meil pole mingit põhjust ega vajadust oma ajalukku kätkeda,» põhjendas Pihlak. «Mingit vajadust selle säilitamiseks ei ole ja kuna seal pole tausta ega tagamaad, mis meie jaoks midagi räägib, siis võib seda minugipärast nimetada näiteks Leeni teeks. Tädi Leeni teeks.»

Leningradi nime kandis Nõukogude ajal Venemaa suuruselt teine linn,  praegune Peterburi. Leningradiks ristiti see pärast Nõukogude Liidu esimese juhi Vladimir Uljanovi surma, sest teda tunti maailmas pseudonüümi all Lenin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles