Riigikogulane soovis anda katuseraha oma suvila kõrvale tänavavalgustuse rajamiseks (11)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Tänavavalgustus on kavandatud Mähma piirkonda, kus asub ka riigikogu liikme ning töö tarbeks riigieelarvesse 26 000 euro suuruse toetuse kirjutanud Sulev Kannimäe suvila. Fotol on see näha paremal pool teed.
Tänavavalgustus on kavandatud Mähma piirkonda, kus asub ka riigikogu liikme ning töö tarbeks riigieelarvesse 26 000 euro suuruse toetuse kirjutanud Sulev Kannimäe suvila. Fotol on see näha paremal pool teed. Foto: Marko Saarm, Elmo Riig (montaaž)

Viljandi valla Mähma külla suvila rajanud reformierakondlane Sulev Kannimäe soovis maakonna suurima riigikogu katuseraha summa anda samasse külla tänavavalgustuse ning poole väiksema summa endisesse kodukülla seiklusraja ehitamiseks. Summad olid juba kenasti riigieelarve kinnitamise suunas teel, kui neljapäeval Sakala digilehes ilmunud artikli vastukajana teatas Reformierakond, et fraktsioon võtab Kannimäe ettepanekud tagasi.

Reformierakonda kuuluv Kannimäe jagas oma 39 000 eurot kahe koduküla vahel: 26 000 eurot pidi minema Mähma tänavalampide jaoks ning 13 000 Uusnasse madalseiklusraja ehitamiseks. Uusnas on Kannimäe praegune kodu ning sealset külamaja juhatab tema abikaasa. Seiklusrada ongi kavandatud külamaja kõrvale. Ametlikult pidi raha minema vallavalitsusele, aga konkreetse ülesande täitmiseks.

«Kas vallale ei või raha anda?» küsis Sulev Kannimäe vastu küsimusele, kas talle endale ei tundu need rahaeraldused korruptiivse maiguga. «Mina mingit vastuolu ei näe.»

Pärast seda, kui lugu Kannimäe isiklikest seostest riigi raha kasutamisega Sakala digilehes oli ilmunud, teatas Reformierakonna fraktsiooni kommunikatsioonijuht Kajar Kase, et erakond peab väga oluliseks riigikogus kokkulepitud põhimõtet, et saadik peab niinimetatud katuseraha ettepanekuid tehes vältima huvide konflikti, ja seetõttu võtab erakond Kannimäe tehtud ettepanekud rahanduskomisjonist tagasi.

Viljandi vallavanem Alar Karu teatas neljapäeva hommikul, et tema ei teadnud Kannimäe rahaandmisest midagi. Mähma tänavavalgustuse rajamine on vallajuhtide seas küll arutusel olnud, aga mingit tööplaani tehtud ei ole, eelarvesse ehitust pandud ei ole ning ka ehituseks vajalikku projekti pole tellitud. Nii ei osanud Karu ka öelda, kui kalliks võiks valgustuse rajamine minna.

«Minu arvamus nende katuserahade kohta on väga ühene,» lausus Karu. «Kui vallavanem selliselt raha jagaks, võetaks ta järgmisel päeval maha või tuleb kapo. Riigikogu liikmetele tundub süsteem olevat aga hoopis teine.»

Viljandi vallas moodustavad võimuliidu Isamaa, mille liider on Alar Karu, ning Reformierakond, kuhu kuulub volikogu liikmena Sulev Kannimäe. Katuseraha andmisest ei rääkinud Kannimäe oma sõnul mitte vallavanema, vaid oma erakonna esindajatega, kelleks olid volikogu esimees Mait Allas ja abivallavanem Alvar Pähkel.

Tänavavalgustuse tarbeks raha andmise mõte oli Kannimäel tulnud Mähma elanikega suheldes. Külaelanikud tegid valla arengukavasse ka ettepaneku, et valgustus võiks tulla. Nimetatud ettepanek hõlmas vaid üht Mähma piirkonda. Viljandi ja Tartu maantee ääres asuv Mähma küla jaguneb kaheks ning ametlikult ongi aadress kas Mähma I või Mähma II. Tänavavalgustus puudutab vaid seda piirkonda, kus on kinnisvara Kannimäel.

Tänavavalgustuse tuleku eest aastaid võidelnud Mähma küla elanik Timo Tiik kinnitas Sakalale, et valgustust on kohalikud inimesed oodanud juba pikka aega. Tiik ise on elanud külas seitse aastat ning igal aastal on külaelanike kokkusaamistel see teema mureks olnud. Vallalt on valgusteid küsitud juba sellest ajast, mil piirkond kuulus Viiratsi valla territooriumile.

Et viimasel ajal on külas alaliselt elavate inimeste hulk suurenenud ja suvilapidajaid vähemaks jäänud, nähti tänavu uut rahaküsimise võimalust ning et tänavu koostati ka arengukava aastani 2030, tegi vallarahvas sinna oma ettepaneku.

Seda, millal võiks jõuda valgustuse rajamiseni ja kui kalliks see võiks minna, ei osanud eile arvata Karu ega Pähkel. Kindlasti ei piisa nende hinnangul riigilt tulevast 26 000 eurost, aga kas lisada on vaja nimetatud summast vähem või rohkem, ei osanud kumbki arvata. Vallal endal on valgustuse uuendamiseks aastas 70 000 eurot, aga see on kogu suure valla tarbeks.

Uusna seiklusraja ehitamiseks piisaks Kannimäe meelest ka 13 000 eurost ning seal valla rahalist abi pole vaja. Küll aga peab vallavõim selle ehitamise otsustama. Praeguse seisuga jääb aga ka seiklusraja mõte pooleli, sest Kannimäe koduerakond tõmbas arendusele pidurit.

Varem pikalt Viiratsi ja Viljandi vallavalitsuses töötanud ning lühikest aega Viljandi Linnahooldust juhtinud Sulev Kannimäe asus riigikogu liikmeks 2021. aasta alguses. Saabuvatel valimistel ta ei kandideeri ning lahkub riigipoliitikast, jäädes vallavolikogu liikmeks.

Kannimäe lisas, et on müüki pannud oma kinnistu Uusnas ning plaanib kolida tulevikus Viljandisse elama. Seejärel lahkub ta ka vallavolikogust. Mähmale jääb talle suvila, et oleks linnast väljas koht, kus suviti käia.

Mähma on küla, mis oli alguses suvilapiirkond, kuid aastakümnete jooksul on paljud sealsed majaomanikud hoone ümber ehitanud aasta läbi sobivaks elamuks.

 
Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles