Altarimaali naasmist tähistatakse Kõpus jumalateenistuse ja konverentsiga

Egon Valdaru
, reporter
Copy
See ülesvõte pärineb 2021. aasta septembrist, mil altarimaal võeti kunstiakadeemia professori Hilkka Hiiopi juhendamisel seinalt maha, ehisraamist välja ning seejärel viidi Tallinna uuringutele.

Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL) ja Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) žürii koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga valis selle ülesvõtte 2021. aasta parima olemusfoto nominendiks.
See ülesvõte pärineb 2021. aasta septembrist, mil altarimaal võeti kunstiakadeemia professori Hilkka Hiiopi juhendamisel seinalt maha, ehisraamist välja ning seejärel viidi Tallinna uuringutele. Eesti Pressifotograafide Liidu (EPFL) ja Eesti Meediaettevõtete Liidu (EML) žürii koostöös Canoni ja Overall Pro Shop’iga valis selle ülesvõtte 2021. aasta parima olemusfoto nominendiks. Foto: Elmo Riig

Reedel on Kõpu Peetri kirikus pidulik hetk: peapiiskop Urmas Viilma pühitseb pärast aasta kestnud restaureerimist ja konserveerimist kiriku altariseina. Koguduse vaimuliku Hedi Vilumaa sõnul on kõik sellele sündmusele oodatud.

Nagu Hedi Vilumaa rääkis, on Kõpu altarisein koos uhke marmormaalinguga sammasportikuse ja altarimaaliga "Laske lapsed minu juurde tulla" eriline.

Maali uurisid põhjalikult Eesti kunstiakadeemia professor Hilkka Hiiop koos oma meeskonnaga ja kunstiajaloolane Reet Pius. Kui varem polnud teada, kes on maali autor, siis uuringutel jõuti järeldusele, et selle autorsuse võib omistada XIX sajandi alguse ühele tuntumale baltisaksa kunstnikule Friedrich Ludwig von Maydellile.

Kõpu kiriku altarisein taasavatakse reedel kell 15 algava tänupalvusega, millel teenivad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma, praost Marko Tiitus ja teised vaimulikud. 

Kell 16 jätkub päev Kõpu mõisas konverentsiga "Kõpu aarded korda ja särama!", millel Kõpu  kiriku altariseina ja -maali uuringutest ja korrastamisest kõnelevad kunstiakadeemia professor Hilkka Hiiop, kunstiteadlane Reet Pius ja koguduse õpetaja Hedi Vilumaa.

Kell 18 algab sealsamas Pille Lille Muusikute Fondi advendikontsert. Esinevad Neeme Ots trompetil ja Piret Randal klaveril.

Päev korraldatakse koos Kõpu põhikooliga ja see juhatab sisse advendiaja Kõpu kirikus. "Kõik on kutsutud ja sissepääs on vaba. Annetuse võib teha altariseina tööde toetuseks," ärgitas vaimulik. 

Pühapäeval kell 11 süüdatakse Kõpu Peetri kirikus advendiküünal. Hedi Vilumaa sõnul on kõik oodatud sealt tuld kaasa võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles