HEADE TEGUDE PÄEV ⟩ Neljandatel annetustalgutel palub abi viis Viljandimaa ühendust

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Annetusi võib teha ükskõik millisele talgutel osalevale ühendusele. Viljandimaiseid ühendusi on talgutel viis, teiste seas Varjupaikade mittetulundusühing, kelle hallata on loomade heaolu keskus ja mitu varjupaika Eestis.
Annetusi võib teha ükskõik millisele talgutel osalevale ühendusele. Viljandimaiseid ühendusi on talgutel viis, teiste seas Varjupaikade mittetulundusühing, kelle hallata on loomade heaolu keskus ja mitu varjupaika Eestis. Foto: Elmo Riig

29. novembril korraldatavatel neljandatel üle-eestilistel annetamistalgutel kutsub 130 vabaühendust üles endale annetama, Viljandimaalt on annetuste palujaid viis.

Annetamistalgute korraldaja Heleene Lippmaa kirjutab pressiteates, et praegusel raskel ajal ei tohi ära unustada heategevusorganisatsioone ja vabaühendusi, kes tegelevad ühiskondlike probleemide lahendamise ja abivajajate aitamisega. "Ka väike annetus on neile suureks abiks, eriti oodatud on püsiannetused," sõnas ta.

Organisatsioonid on välja toonud selged eesmärgid, milleks nad annetusi ootavad. Annetada saab füüsilise ja vaimse tervisega tegelevatele, haridust ja võrdsust toetavatele, loomade ja keskkonnaga seotud algatustele, samuti kogukondade ja kultuuri heaks.

Viljandimaalt palub abi Varjupaikade mittetulundusühing, kes annab teada, et tema tegevust toetades on võimalik anda oma panus varjupaigas uut võimalust ootavate loomade elu parandamisse. "Tänu toetajatele saame tagada koduta kassidele ja koertele kõik eluks vajaliku, et nende uue kodu ootamise aeg võimalikuks mugavaks teha. Praegu on Varjupaikade mittetulundusühingu hoole all üle 800 looma," on annetamistalgute kaardile kirjutatud.

Mittetulundusühing Tipu Looduskool kogub annetusi Tipu koolimaja säilitamiseks. "2022. aastal vahetasime koolimaja katusekatte, uuendasime saali põranda ja parandasime lae," kirjutab mittetulundusühing talgute kodulehel. Järgmisena on plaanis paigaldada uus peauks ning kevade poole jätkata tööd koolimaja saalis, et suvel seal üritusi ja näitusi korraldada. "Nii soovime annetuste ja väiksemate projektide abiga järg-järgult hoone taas kasutusele võtta," seisab kodulehel.

Viljandi vaegkuuljate ühing palub abi selleks, et Viljandimaale jõuaks kuulmisbuss, milles saab koolitatud kuulmisnõustajatel lasta kontrollida oma kuulmist, hankida teavet kuulmishoiu ja -languse ning abivahendite kohta või aparaadihooldust. Kuulmisbuss liigubki Eestis üksnes annetuste toel.

Ka kodanikuaktivistide ühendus Loov Viljandi küsib annetusi oma tegevuse toetamiseks. "Sinu toetus aitab kodanikuaktiivil ellu viia terve aasta kestvat harivat linnaruumiteemalist kultuuriprogrammi, mis loob kaasavamat, kulgevamat, elurikkamat kultuurilinna Viljandit," kirjutab ühendus.

Loova Viljandi abil on käima lükatud linnatuurid giidi saatel jalgsi, rattaga või veduri ja paadiga, korraldatud on välinäitus, rajatud linnaruumiaktsioone, tehtud uuringuid, korraldatakse kogukonnakino ning aruteluõhtuid. Loova Viljandi eestvedamisel on tehtud ka üritusi nagu "Kodukoha kompass", [eel]arvamusfestival, linnafoorum ja arvamusrännak.

Mittetulundusühing Elu Dementsusega töötab dementsussõbraliku ühiskonna loomise nimel ning soovib leida selleks ilusat eestikeelset ja mittehalvustavat sõnavara. "Üldises käibes on praegu sõna "dementne"," märgib ühing. "Ka ajakirjandus armastab sildistada: 2022. aastal on ajakirjanikud kasutanud rohkem kui 50 artiklis, raadio- või telesaates haige inimese kirjeldamiseks väljendit "dementne" ja enam kui 15 korral ka "nõdrameelne"."

Põhja-Sakala vallas tegutseva ühingu sõnul ütleb põhiseadus, et kedagi ei tohi väärikust alandavalt kohelda. Seetõttu otsitaksegi annetustalgute abiga mittesildistavaid sünonüüme. Kogutud uudissõnade seast valib parimad välja žürii ning annetatud raha eest korraldatakse mälukohvikuid.

2019. aastal korraldati Eestis esimesed annetamistalgud ning siis korjati annetustena 128 000 eurot. 2020. aastal kasvas annetuste hulk 182 000 euroni ja eelmisel aastal 189 000 euroni.

Annetamistalguid korraldab vabaühenduste liit koos maakondlike arenduskeskustega. Annetamistalgud on osa rahvusvahelisest heategevusliikumisest Giving Tuesday, mis sai alguse kümme aastat tagasi USA-s vastukaaluks ostuhulluse päevale mustale reedele.

Sel aastal tähistatakse heade tegude päeva 75 riigis.

Annetamistalgute kohta saab lähemalt lugeda ning kõigi osalejatega tutvuda liikumise kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles