Eesti saatkonda Kanadas ehib Anu Raua vaip

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Eesti president Alar Karis andis suursaadik Margus Ravale üle Anu Raua vaiba. Pidulikku hetke tunnistab Kanada asevälisminister Sandra McCardell.
Eesti president Alar Karis andis suursaadik Margus Ravale üle Anu Raua vaiba. Pidulikku hetke tunnistab Kanada asevälisminister Sandra McCardell. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

President Alar Karis avas eile Kanada pealinnas Ottawas Eesti saatkonna hoone, kus külaliste silma rõõmustab tükike Mulgimaad.

"Esinduslikud saatkonnahooned annavad riigile väärikuse ja sära ning ühes sellega võimaluse tunda end rahvusvahelise kogukonna täisverelise liikmena," ütles president Eesti saatkonna avamisel Ottawas.

Riigipea kinkis saatkonnale tekstiilikunstnik Anu Raua näpunöörivaiba, mida autor ise kutsub Mulgi kuue graafikaks.

President Karis lisas, et väikeriik peab paratamatult tegema hoolikaid valikuid, kuhu välisesindusi rajada, aga kui saatkonna rajamine kord otsustatud, tuleb seista selle eest, et diplomaatide töökeskkonna pärast ei peaks Eesti riik kohmetust tundma.

Eesti saatkonnahoone Ottawas
Eesti saatkonnahoone Ottawas Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea tõi esile, et uus saatkonnahoone avatakse Ottawas ajal, mil Kanada valitsus on teatanud täiemahulise diplomaatilise esinduse avamisest Tallinnas. "See on märk Eesti ja Kanada suhete kasvavast olulisusest ja annab võimaluse senisest märksa tõhusamalt edasi liikuda väga paljudes valdkondades, olgu selleks koostöö näiteks kaitse ja julgeoleku, energeetika, kriitiliste maavarade, meediavabaduse või Arktiliste alade ja seal elavate põlisrahvaste teemal," sõnas president Karis.

Saatkonna avamisel osalesid Kanada asevälisminister Sandra McCardell, kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem ja Kanada kaitseväe esindajad.

Eesti saatkond asub hoones, mis ehitati 1875. aastal ning on seetõttu muinsuskaitse all. Maja paikneb Ottawa ühes vanemas ajaloolises piirkonnas, kus asub palju saatkondi. Selle vahetus läheduses on näiteks Austria, Brasiilia, Horvaatia ja Poola saatkond. Välisministeerium ostis hoone 2018. aasta veebruaris 868 000 euro eest, ehitustööde maksumuseks kujunes 1,83 miljonit eurot. Need lõppesid möödunud aastal, kuid viiruspuhangu tõttu lükkus saatkonna ametlik avamine sellesse aastasse.

Üle-eelmisest sajandist pärit hoonesse on paigutatud moodne ja mugav sisu.
Üle-eelmisest sajandist pärit hoonesse on paigutatud moodne ja mugav sisu. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles