Lumi toob kinnistuomanikele tagasi talvise kohustuse (2)

Sakala
Copy
Viljandis on maas paks lumi ning seetõttu tuletab linnavalitsus kinnistuomanikele meelde kõnnitee ja katuse puhastamise vajadust.
Viljandis on maas paks lumi ning seetõttu tuletab linnavalitsus kinnistuomanikele meelde kõnnitee ja katuse puhastamise vajadust. Foto: Marko Saarm

Talv tähendab Viljandis maa- ja majaomanikele taas tänava- ja katuserookimise kohustust.

Ehitusseadustiku ja Viljandi heakorraeeskirja järgi on kõnniteega külgneva maatüki omanikud kohustatud oma kinnistuga piirnevat kõnniteed hooldama nii, et jalakäijatele jääks vähemalt 1,1 meetrit takistuseta käimisruumi ja neil oleks võimalik ohutult liikuda.

Linnavalitsuse haljastuse ja heakorra spetsialist Age Alas ütles, et hooldustööde tegemise käigus ei tohi lund ja jääd sõiduteele panna. Siiski tuleb lumi kuhugi ju lükata ning selleks sobib hästi kõnni- ja sõidutee mõtteline piiriala. "Kõnnitee ei pea olema äärekivini puhtaks lükatud, vaid äärekivi joon võiks olla see koht, kuhu tekib vall nii kõnni- kui sõiduteelt lükatavast lumest. Samuti võib lume ja jää panna kõnniteega külgnevale haljasalale või oma kinnistule," rääkis ta.

Kõnniteedel tuleb kinnistuomanikel teha vastavalt vajadusele ka libedusetõrjet. Selleks võib kasutada pae- ja graniidisõelmeid, peent killustikku, liiva ning vajaduse korral soola.

Varisemisohtlik lumi või jää tuleb katuselt kõrvaldada nendes kohtades, kus see muutub liiklejatele või varale ohtlikuks. Ohu korral tuleb ala kõigepealt piirata liikumist takistava tähisega ning esimesel võimalusel sealt lumi või jää eemaldada. Katuselt eemaldatud lume või jää võib samuti kuhjata kõnni- ja sõidutee piirialale valli, nii et jääks  käimisruumi, või oma kinnistule.

Avaliku koha talviste heakorratööde tegemine tuleb lõpetada argipäeviti hommikul kella 7.30-ks ja puhkepäeviti kella 8-ks.

Samuti tuleb sõidukeid parkides arvestada talviste oludega. "Parkida tuleb selleks ettenähtud kohal või oma kinnistul, kindlasti mitte kõnniteel või haljasalal. Pärast lumesadu oleks hea, kui tänavad oleksid parkivatest autodest võimalikult tühjad, et sõiduteid saaks paremini hooldada. Kui lund ei saa ära lükata, on tulemus kõigile ebamugav," rääkis Age Alas. Seetõttu oleks tema sõnul hea, kui autoomanikud leiaksid tänavate puhastamise ajaks sõidukile koha oma kinnistul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles