Viljandlaste lemmikmaja asub Maramaa puiesteel

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kauni Viljandi konkursi rahvahääletuse võitis enam kui sada aastat vana, aga hiljuti uue kuue saanud maja A. Maramaa puiesteel.
Kauni Viljandi konkursi rahvahääletuse võitis enam kui sada aastat vana, aga hiljuti uue kuue saanud maja A. Maramaa puiesteel. Foto: Marko Saarm

Esimese heakorravõistluse "Kaunis Viljandi" rahva lemmiku valimise võitis Maramaa puiestee 1 aadressiga värskelt renoveeritud kortermaja.

Võitja kogus viljandlastelt 102 häält ning edestas teiseks tulnud Männimäe Maksimarketi maja 29 häälega. Kolmanda koha sai äsja valminud kortermaja aadressil Maramaa puiestee 24, mis korjas 19 häält.

Rahvahääletuse võitnud maja omanik Tarmo Salu rääkis, et hoone äratas tema tähelepanu 2020. aasta sügisel, kui ta asus Viljandi kultuuriakadeemias kultuurikorralduse eriala õppima. Tartust tulnud Salu oli pärast koolipäeva lõppu linnas ringi jalutanud ja talle oli silma jäänud mitu remonti vajavat ajaloolist hoonet. «Samuti oli minu väljavalitu juba mõnda aega oodanud,» nentis Salu ja lisas, et otsus end ajaloolise Viljandiga siduda ei tulnud tal üleöö.

«Tegemist oli arhitektuurselt kena ja ehituslikult pigem lihtsa hoonega, mille kultuuriliseks osaks oli minu silmis saja aasta tagune väärtus,» selgitas Salu. «Uusi oskavad kõik ehitada, vana remontida on palju suurem proovikivi. Seega, kui sa tead, mis materjalid on puit, lubi ja liiv, siis lisa tahe ning ohverda oma paar suve.»

Rahva lemmiku tiitli võitja pälvis žüriilt preemia kui parim renoveeritud ja parima värvilahendusega ehitis. Žürii kirjeldas võitjat kui muinasjutulise värvilahendusega ajaloolist hoonet, mis on väärikalt ja tundlikult restaureeritud ning kaunistab linna ilusaimat kõrghaljastusega ajaloolist puiesteed.

Hoone renoveerimine pole sugugi lõppenud ja Salu jätkab tööd, niipalju kui aeg lubab. «Kohe algavad koolis eksamid ja enamik aega tuleb panustada sinna,» lausus ta. «Alati võiks teha midagi teisiti, kuid kogukonna inimesed oma positiivsusega andsid jõudu luua just selline

ilme. Praegu teeb aga meele kurvaks vandaalitsemine ja maja füüsiline rikkumine.»

Kõnealusesse majja elama asumise vastu on Salu sõnul huvi tundnud päris mitu inimest, paraku pole see veel elamiskõlblik.

Kuivõrd aga omanikku üllatas, et hääletajate enamus just tema maja kõige kaunimaks valis?

«Tartust tulnuna näen, kuidas kohalik elanikkond jaguneb justkui kolmeks,» kõneles ta. Ühe rühma moodustavad tema hinnangul linnavalitsus ja juhtiv elanikkond, teise inimesed, kes väärtustavad kultuuri ja linnaruumi, ning kolmanda magalarajoonide rahvas. «Arvan, et kõik kandidaadid eristusid ja igaüks sai valida oma nägemuse Viljandist,» lisas ta.

TULEMUSED

Võistluse «Kaunis Viljandi» rahvahääletuse tulemused. Tabelis on majale antud häälte hulk.

Maramaa puiestee 1 – 102

Männimäe Maksimarket – 72

Maramaa puiestee 24 – 19

Kullamäe tänav 28 – 15

Riia maantee 38a – 15

Väike tänav 18a – 5

Allikas: volis.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles