Muusika läheb pidudel kallimaks. Spordivõistlusi tabab suurim hinnatõus (2)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kolm aastat tagasi avas Viljandis peetud Valter Kalami mälestusvõistlused puhkpilliorkestri mäng. Uue hinnakirja järgi tähendaks see, et väikese ja tasuta peetava võistluse korraldajad peaksid litsentsitasu maksma 25 eurot.
Kolm aastat tagasi avas Viljandis peetud Valter Kalami mälestusvõistlused puhkpilliorkestri mäng. Uue hinnakirja järgi tähendaks see, et väikese ja tasuta peetava võistluse korraldajad peaksid litsentsitasu maksma 25 eurot. Foto: Gerthrud Grents

Eesti autorite ühing teatas, et üldise hinnatõusu ja inflatsiooni tõttu kerkivad uuest aastast muusika esitamise tasud avalikel üritustel. Näiteks publikule tasuta sissepääsuga spordivõistlustel tuleb hakata korraldajatel muusikamängimise eest maksma 3,20 eurot asemel 10 eurot.

Eesti linnade ja valdade liidule saadetud kirjas tänab autorite ühing esmalt liitu, sest paljud omavalitsused on olnud ühingu kauaaegsed koostööpartnerid ja panustanud seeläbi Eesti kultuuri ja muusika arengusse. Tänusõnadele järgneb aga kirjas uus muusikateoste esitamise hinnakiri.

Hinnatõusu põhjendab ühing üldise hinnatõusu ja kiire inflatsiooniga. "Muutunud majanduslikus olukorras ei vasta tasud, mida autorid oma teoste avalikust esitamisest saavad, enam teenuse majanduslikule väärtusele," selgitas Eesti autorite ühingu (EAÜ) tegevjuht Mati Kaalep.

Kui tegemist on tasulise kontserdi või mõne muu meelelahutusüritusega, kus muusikal on oluline osa, tõuseb miinimumtasu ühe päeva eest 25,56 eurolt 30-le. Oluline muudatus on aga selles, et kui seni rakendus miinimumtasu ainult pop-, rokk-, džäss- ja estraadimuusika üritustele, siis uuest aastast rakendub see kõikidele üritustele, olenemata sellest, millisesse žanri kuuluvaid muusikateoseid esitatakse. Sellest väiksem miinimumtasu, 15 eurot, kohaldub ainult lasteüritustel lastelaulude avalikule ettekandele juhul, kui neid esitavad lapsed.

Tasuta sissepääsuga üritustel sõltub litsentsitasu inimeste arvust. Kui üritusel on alla 300 inimese, kerkib hind 16-lt 20 euroni. 301–600 osalejaga ettevõtmisel kerkib hind kuus eurot ehk 32 euroni. Kuni 1000 inimesega peol on hind tulevikus 40 asemel 50 eurot ja sealt edasi tuleb iga tuhande inimese eest maksta 26 euro asemel 32 eurot.

Ettevõtmine, mis ei kujuta endast kontserti ja kus muusikal on vähem oluline osa, on ka litsentsi hind väiksem. Tasulistel ettevõtmistel, kus muusika mängib nii-öelda taustaks, kerkib miinimumhind kaheksalt eurolt 10-le ühe päeva eest. Sel juhul on aga tegu ettevõtmisega, kus on alla 300 inimese.

Edasi kerkivad hinnad juba 10 euro kaupa.

Turgudel ja laatadel, kus peamine on kaupade ja teenuste müümine, kerkib miinimumtasu nii tasulise kui tasuta sissepääsu korral 12,78 eurolt 18 euroni. Diskode või tantsuõhtute korraldajad peavad maksma edaspidi kahekse euro asemel 10 eurot päevas.

Kõige suurema hinnatõusu peavad aga alla neelama spordivõistluste korraldajad, sest neid ootab lausa mitmekordne hinnatõus. Näiteks piletiga sissepääsu korral tõuseb miinimumtasu 7,99 eurolt 25 euroni, kui võistlusel on ka kontsertosa. Kui seda pole, hakkab hind olema 10 eurot.

Publikule tasuta sissepääsuga võistluste litsentsitasu kerkib aga samuti 10 euroni, seda aga seniselt 3,20 eurolt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles