Hans Väre: kaks sajandit majandustsükleid, aga iga kriis on oma nägu

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Poyais'ist bitcoin'ini — kahesaja aasta jooksul on maailma majandus läbinud terve hulga buume ja kriise, kuid nii nagu kakssada aastat tagasi, otsitakse ka nüüd suuri kasumeid investeerimisvõimalustest, mida käega katsuda ei saa.
Poyais'ist bitcoin'ini — kahesaja aasta jooksul on maailma majandus läbinud terve hulga buume ja kriise, kuid nii nagu kakssada aastat tagasi, otsitakse ka nüüd suuri kasumeid investeerimisvõimalustest, mida käega katsuda ei saa. Foto: Sakala

Esimeseks tänapäevaseks majanduskriisiks ja seega tsüklilise majanduse alguseks peetaval 1825. aasta paanikal ja praegu algaval majanduslangusel on nii mõndagi ühist.

Prantsuse revolutsioon ja Napoleoni sõjad käivitasid XVIII sajandi lõpus ja XIX sajandi alguses Inglismaal kenakese rahatrüki, mis lõi finantssektori õitsele. Börs buumis ja kerge laenuraha otsis spekulatiivseid kanaleid, kust omanikud lootsid muinasjutulisi kasumeid. Neist silmapaistvaim oli šoti sõjaväelase ja aferisti Gregor MacGregori väljamõeldud Ladina-Ameerika riik Poyais, mille pealiku või printsina ta end esitles. Õnnetumad uusasunikud jätsid petise valede tõttu oma elugi, enamik aga kulutas raha asjale, mida tegelikult polnud olemas. Paralleele võib siin tõmmata nii püramiidskeemide kui krüptoafääridega.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles