Uuel näitusel on tihe publikuprogramm

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Parandamine hoiab armsaks saanud rõivaid kauem meiega.
Parandamine hoiab armsaks saanud rõivaid kauem meiega. Foto: Anna-Maria Saar

Eile Kondase keskuses avatud näitus «Pikem suhe» uurib eri kihte meie suhetes rõivastega ning võimalusi riideid parandades  anda neile suhetele uus väärtus. Täna pakub näituse publikuprogramm tasuta filmiõhtut «Moest väljas».

Näituse kuraatori, linnameister Marta Konovalovi sõnul annab iga väike tegu, kas või nööbi tagasiõmblemine, meile võimaluse sekkuda globaalsetesse protsessidesse. «Tahame leida tekstiilide parandamise, koosloome ja craftivismi* abil võimalusi moodi ümber mõtestada ja luua hoolivamat keskkonda. Iga kulumine ja parandamine jutustab mõne loo inimese ja rõiva ühisest teekonnast. Ka väike nõelapiste on revolutsiooniline samm, loomaks moega kauem kestvaid ja tähendusrikkamaid suhteid.»

Näitusel oma töid eksponeerivad kunstnikud ja disainerid kutsuvad publikut osalema töötubades ning panustama näituse valmimisse oma parandustöid lisades. Näitusele on oodatud ka iseseisvalt tehtud parandused.

Väljapanek kujuneb osalevate kunstnike-disainerite ja publiku koosloomest.

Näitusesaalist saab parandustöökoda, kus õppida ja koostegemise käigus arutleda inimeste, rõivaste ja planeedi heaolu ning parema tuleviku üle.

Vaataja saab mõtiskleda oma rolli üle: kas ta on pelgalt rõivaste tarbija, omanik, kandja ja kasutaja või nendega hoolivas suhtes?

Näitusel osalevad ja töötubasid juhendavad Anna-Maria Saar, Gary Markle, Maris Taul, Marta Konovalov, Terje Meisterson, Marika Jylhä ja Kelian Luisk.

Näitus «Pikem suhe» on Kondase keskuses avatud 28. jaanuarini.

*Craftivism/kräftivism on käsitöövõtete rakendamine kui protestivorm sotsiaalsete muutuste läbiviimiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles