Viljandi koolid asuvad piirama toiduraiskamist

Tanel Jan Palgi
, reporter
Copy
Viljandi Kesklinna kooli söökla kokad ja õpilased soovivad toiduraiskamist vähendada. 
Viljandi Kesklinna kooli söökla kokad ja õpilased soovivad toiduraiskamist vähendada. Foto: Marko Saarm

Eesti suurima koolitoitlustaja Daily nime all tegutseva aktsiaseltsi Baltic Restaurants Estonia koolide sööklates ja puhvetites jälgitakse 14.–18. novembrini tekkivate toidujäätmete kogust.

Äravisatud toit kaalutakse iga päeva lõpus üle ja info kantakse koolisööklas olevasse tabelisse. Nädala lõpus selgub võitja ehk kool, kus õpilase kohta raisatakse kõige vähem toitu. Üle Eesti osaleb toiduraiskamise vähendmise programmis ligi 70 koolisööklat.

Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul on algatuse eesmärk innustada kooliperesid võistlusmomendi kaudu vähendama äravisatava toidu hulka. "Kui õpilased ja personal näevad äravisatud toidu koguseid, tekib automaatselt sportlik hasart kaalunumber iga päevaga aina väiksemaks saada," lisas Endrikson.

Baltic Restaurants Estonia ja Stockholmi keskonnainstituudi Tallinna keskuse ühisuuringust selgus, et Eesti koolide ja lasteaedade sööklates visatakse aastas ära 1900 tonni ehk peaaegu 95 autokoormatäit kvaliteetset toitu. Valdav osa sellest ehk 80 protsenti tuleb just õpilaste taldrikutelt.

Eelmisel aastal suudeti keskkonnakuu vältel tehtud teavitustööga vähendada äravisatava koolitoidu kogust 20 protsendi võrra. "Õpilased hakkasid tõstma endale portsjoneid, mida jõudsid ära süüa," lisas Endrikson.

Viljandis osalevad programmis Viljandi gümnaasium ning Jakobsoni, Kaare, Kesklinna ja Paalalinna kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles