Esmaspäeval algab aia- ja haljastusjäätmete teine tasuta veo ring

Sakala
Copy
Sügis
Sügis Foto: Elmo Riig

Viljandlaste aia- ja haljastusjäätmete teine äraveoring algab esmaspäeval, 14. novembril ning kestab 18. novembrini.

Linn on jaotatud veopäevade alusel viieks piirkonnaks. Veopäevad ja piirkonnad on märgitud kaardil.

Aiajäätmete äraveo plaan
Aiajäätmete äraveo plaan Foto: Viljandi linnavalitsus

Aia- ja haljastusjäätmete äraveo puhul on vaja väga täpselt järgida etteantud nõudeid. Oksad tuleb koguda eraldi, lõigata kuni 1,3 meetri pikkuseks ja kokku siduda. Puulehtede, tõrude ja muude aiajäätmete kogumisel tuleb arvestada, et koti raskus ei ületaks 25 kilogrammi.

Seotud oksad ja jäätmekotid tuleb tõsta kinnistu piiridest välja äraveole eelneval päeval, sest auto sõidab kogumispäeval nii jäätmekottide kui okste äraviimiseks piirkonnast läbi vaid ühe korra. Kui näiteks jäätmekottide kogumine toimub hommikul, siis õhtul välja toodud lehekotti samal nädalal enam ära ei viida. Kui panna lehekotid valmis veole eelneval päeval, ei jää need järgmist veokorda ootama.

Auto viib jäätmekotid ja oksad ära eri ajal. Põhjus on erinevates jäätmekäitluse tehnoloogiates. Seega ei ole vaja muret tunda, kui oksad ära viidi, aga lehed esialgu maha jäeti.

Lehekotid ja oksapundid tuleb kindlasti tõsta kinnistuga külgnevale tänavaalale või kinnistu mõttelisele piirile eeldusel, et puudub kogumist takistav piire. Jäätmeveoauto kinnistule ei sõida ja lehekotte hoovist ära ei koristata.

Kogutud okste ja lehekottide asukohta ei ole vaja eelnevalt registreerida. Tasuta viiakse oksad ja lehepraht ära kõigilt Viljandi linna haldusterritooriumil olevate elamute territooriumidelt (kortermajad, ridaelamud ja eramud).

Kotid lõigatakse enne tühjendamist katki, et kontrollida, ega sinna ole peidetud segaolmejäätmeid. Kui lehtede ja haljastusprahi seest leitakse segaolmejäätmeid, siis neid kotte tasuta ära ei viida.

Aia- ja haljastusprahi äravedamine ei kohusta, vaid võimaldab jäätmetest tasuta vabaneda. Keskkonnasäästlikum on vähemalt osa aiajäätmeid kompostida oma kinnistul ning mitte anda neid vedamiseks jäätmejaama. Aia- ja haljastusjäätmeid võib kompostida lahtiselt aunas, aga toidujäätmeid tohib kompostida oma kinnistul üksnes kinnises, kahjurite eest kaitstud kompostris. Kompostimisel tuleks arvestada, et kompostimisaun või -nõu asuks naaberkinnistust mõne meetri kaugusel.

Eraisikud, kelle elukoht Rahvastikuregistri andmetel on Viljandi linnas, saavad ka ise aia- ja haljastusjäätmed jäätmejaama tasuta üle anda. Viljandi jäätmejaam asub aadressil Pärnu maantee 36 ning on avatud E-R kella 9-18, L 9-15, telefon 435 5025

Selle aasta aprillis vastu võetud uue Viljandi linna jäätmehoolduseeskirja alusel on oma kinnistul aia- ja haljastujäätmete põletamine keelatud. Seda võib teha vaid Lõuna-Eesti Päästekeskuse Viljandi Päästepiirkonna loal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles