Järgmisel nädalal tuleb teine aia- ja haljastusjäätmete tasuta äraveo ring (1)

Priscilla Õmblus
Copy
Järgmise nädala esmaspäevast reedeni saavad viljandlased tasuta aia- ja haljastusjäätmeid ära anda.
Järgmise nädala esmaspäevast reedeni saavad viljandlased tasuta aia- ja haljastusjäätmeid ära anda. Foto: Marko Saarm

Viljandlaste aia- ja haljastusjäätmete teine äraveoring algab esmaspäeval, 14. novembril ning kestab 18. novembrini. Linn on jaotatud viieks piirkonnaks ja igaühest neist veetakse jäätmed ära eri nädalapäeval.

Haljastusjäätmeid veetakse ära piirkonniti eri nädalapäevadel. Veopäevade kava ja piirkonnad on märgitud kaardil.
Haljastusjäätmeid veetakse ära piirkonniti eri nädalapäevadel. Veopäevade kava ja piirkonnad on märgitud kaardil. Foto: Montaaž

Aia- ja haljastusjäätmete äraveoga hea tulemuse saavutamiseks on vajalik väga täpselt jälgida etteantud nõudeid. Oksad tuleb koguda eraldi, lõigata kuni 1,3 meetri pikkuseks ja kokku siduda. Puulehti, tõrusid ja muid aiajäätmeid kogudes tuleb arvestada, et koti raskus ei ületaks 25 kilogrammi.

Seotud oksad ja jäätmekotid tuleb tõsta kinnistu piiridest välja äraveole eelneval päeval, sest auto sõidab kogumispäeval nii jäätmekottide kui okste äraviimiseks piirkonnast läbi vaid ühe korra. Kui jäätmekottide kogumine toimub hommikul, siis õhtul välja toodud lehekotti samal nädalal enam ära ei viida. Kui panna lehekotid valmis veole eelneval päeval, ei jää need järgmist veokorda ootama.

Auto viib jäätmekotid ja oksad ära erineval ajal. Põhjus on erinevates jäätmekäitluse tehnoloogiates. Seega ei ole vaja muret tunda, miks oksad ära viidi, aga lehed jäeti maha.

Lehekotid ja oksapundid tuleb kindlasti tõsta kinnistuga külgnevale tänavaalale või kinnistu mõttelisele piirile eeldusega, et puudub kogumist takistav piire. Jäätmeveoauto teie kinnistule ei sõida ja lehekotte hoovist ära ei koristata.

Kogutud okste ja lehekottide asukohta ei ole vaja varem registreerida. Tasuta viiakse oksad ja lehepraht ära kõigilt Viljandi haldusterritooriumil olevate elamute territooriumidelt, olgu need kortermajad, ridaelamud või eramud.

Et vältida segaolmejäätmete lehekotti peitmist, lõigatakse kotid enne tühjendamist katki. Kui lehtede ja haljastusprahi seest leitakse segaolmejäätmeid, siis neid kotte tasuta ära ei viida.

Aia- ja haljastusprahi tasuta äravedu ei ole kohustus, vaid võimalus jäätmetest tasuta vabaneda. Keskkonnasäästlikum on vähemalt osa aiajäätmeid kompostida oma kinnistul ning mitte anda üle neid vedamiseks jäätmejaama. Aia- ja haljastusjäätmeid võib kompostida lahtiselt aunas, aga toidujäätmeid tohib kompostida oma kinnistul üksnes kinnises kahjurite eest kaitstud kompostris.  Kompostimisel tuleks arvestada, et kompostimisaun või -nõu asuks naaberkinnistust mõne meetri kaugusel.

Eraisikud, kelle elukoht rahvastikuregistri andmetel on Viljandis, saavad ka ise aia- ja haljastusjäätmed jäätmejaama tasuta anda. Viljandi jäätmejaam asub aadressil Pärnu maantee 36 ning on avatud esmaspäevast reedeni kella 9–18 ja laupäeviti kella 9–15.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles