Kuveidis profikäsipallurina mängiv Karl Toom: peab ikka täiega gaasi andma ja mänguplatsil endast kõik andma

25-aastane Viljandi HC käsipallikasvandik Karl Toom mängib sel hooajal Kuveidi kõrgeimas liigas klubi Al Sulaibikhat eest. Foto: Erakogu
Priscilla Õmblus
Copy

Kahe eelmise hooaja Eesti parim käsipallur, Viljandist pärit Karl Toom mängib sellest hooajast paigas, kus temperatuur küündib suvel üle 40 soojakraadi ja kus teadaolevalt pole varem ükski Eesti käsipallur profileiba maitsnud – Kuveidis sealse liigasüsteemi kõrgeimal tasemel klubis Al Sulaibikhat.

Mul oli teisi pakkumisi ka, aga olles viis aastat Saksamaal ja aasta Rootsis mänginud, tundsin, et muutub üksluiseks sama rodu pikalt teha. Profikäsipallis on see normaalne, aga minul oli uut hingamist vaja. Tahtsin midagi erinevat ja nende pakkumine oli huvitav,» rääkis Viljandi HC käsipallikasvandikust Eesti koondise liige. «Kuveidis on ilusam ilm ja kuidagi mõnusam keskkond. Ühtlasi on siin väga head võimalused sportliku poole pealt edasi areneda. Näiteks võtsin omale eraldi jõusaalitreeneri, kelle juhendamisel saan head füüsilist vormi hoida.»

Liigakohtumised veel ees

Eelmisel hooajal mängis 25-aastane Karl Toom Saksamaa 2. Bundesliga klubi HSC 2000 Coburg eest ja nagu ta ütles, pidi ta tegelikult veel ühe aasta Saksamaal olema. «Nägin aga, et ma pole selles klubis õnnelik ning sealne süsteem hästi ei sobi. Läksingi siis klubi mänedžeri ja treeneriga rääkima ning jõudsime kokkuleppele, nad lasid mul minna.»

Viljandist pärit Karl Toom (vasakul) mängib sel hooajal Kuveidi pealinnas Al-Kuwaytis sealse klubi Al Sulaibikhat eest. Fotol on ta koos Austria koondislasest klubikaaslase Janko Božovićiga.
Viljandist pärit Karl Toom (vasakul) mängib sel hooajal Kuveidi pealinnas Al-Kuwaytis sealse klubi Al Sulaibikhat eest. Fotol on ta koos Austria koondislasest klubikaaslase Janko Božovićiga. Foto: Erakogu

Kuveidis on Toomi sõnul igas tiimis lubatud kaks professionaalset välismängijat. «Mina olen siin koos ühe Austria koondislasest paremsisemise, Janko Božovićiga, kellega saime samal ajal kõne, et klubi on meist huvitatud. Nii et saime kombona siia tulla.»

Iseäranis meeldiv oli selle juures asjaolu, et Božovićiga oli Toom mänginud ka Saksamaal Emsdetteni klubis. «Üksi oleks natuke võõras siin hakkama saada, aga mõtlesin kohe, et kui tema tuleb ka, siis kahekesi on huvitavam.»

Et Kuveidis algas liigahooaeg tänavu pihta kuu aega hiljem kui näiteks mullu, oli Toomil esimene liigamäng alles Sakalaga vestlemise päeva, eelmise nädala neljapäeva õhtul. Küll aga oli seljataga ohtralt sõprusmänge ja ühistreeninguid.

«Ausalt öeldes pole ma veel täielikult aru saanud, mis käsipalli nad siin mängivad,» nentis Toom. «On klubisid, kes mängivad kiiret mängu. On klubisid, kes mängivad taktikaliselt paremini kui teised. On klubisid, kes on nõrgemad ja kus pole profimängijaid. Aga 90 protsendis klubides on ikkagi kaks profimängijat, näiteks Egiptusest või Tuneesiast.»

Liigahooaja esimese vastase Al-Kuwait Clubi kohta ütles Toom, et see peaks olema liiga kõige tugevam meeskond. «Neil on mängijaid Kuveidi koondisest ja kaks väga head professionaalset mängijat. Nemad mängivad Euroopa käsipallile stiililt kõige lähedasemat käsipalli.»

Teistmoodi mängustiil

Toom tunnistas, et kui ta oma uuelt koduklubilt pakkumise oli saanud, mõtleski ta algul, et Kuveidis ei mängita nii head käsipalli kui Euroopas. «Aga miks mitte üks aasta ära proovida? Saada aimu, kuidas teistsuguses riigis elatakse? Pealegi pole see tase siin üldse nii halb. Sõprusmängudes pole midagi nii lihtsalt tulnud, et võiks vabalt käega panna. Peab ikka täiega gaasi andma ja mänguplatsil endast kõik andma.»

Nagu Karl Toom kirjeldas, on Kuveidis mäng keskmisest kiirem, vahel liigagi kiire, ning kaitses mängitakse agressiivselt. «Siin tahetakse palli kiiresti mängida: anda kiire sööt kuhugi ära, mis tavaliselt eduni ei vii. Otsuseid tehakse kiirelt, niisamuti kergeid vigu. Nurgad jooksevad kiiresti ära ja kaitses tehakse hästi palju pressingut. Seetõttu peab kannatlik olema – ei tea ju, mida teise meeskonna kaitse sinu vastu teeb. Mitte nii nagu näiteks Saksamaal, kus sa seda teadsid. Siin tuleb silmad lahti hoida ja pingsalt jälgida, mida platsil tehakse.»

Pealinn Al-Kuwayt on ühtlasi Kuveidi suurim linn. Seal elab 4,5 miljonit inimest.
Pealinn Al-Kuwayt on ühtlasi Kuveidi suurim linn. Seal elab 4,5 miljonit inimest. Foto: Yasser Al-zayyat

Toom on oma sõnul meeskonna liikmetele ka selgitanud, et targem on mängida sajaprotsendiliselt, mitte kiirustada. «Siin on teine mentaliteet, vahel peab mitu korda seletama, aga nad saavad hästi aru. Olen proovinud neid maha rahustada ja rääkinud, et pigem mängida kindla peale.»

Kvaliteedivahe Euroopa käsipalliga on Kuveidis Toomi hinnangul näha. «Aga meil on hea tiim ja ma usun, et suudame siin esikolmikus hästi võidelda.»

Nii Karl Toomile kui ka Austria koondislasele Janko Božovićile on uues koduklubis palju vastutust antud. «Meil on kõvasti sõnaõigust: kui on mõne liikumise või taktika poole pealt idee, saan sellest treeneriga rääkida ja saame seda mängus rakendada,» lausus Toom ning lisas, et talle vastutuse võtmine meeldib: see annab võimaluse mäng endale sobilikuks muuta. «Samuti klapib koostöö teiste mängijatega.»

Suheldakse omavahel põhiliselt inglise keeles. «Treener räägib pooleks inglise ja araabia keelt – ta on Kuveidist pärit ja tema emakeel on araabia keel. Meie oleme ainsad profimängijad, kes sellest mõhkugi aru ei saa, aga siis mõni tiimikaaslane tõlgib. Siiani ei ole probleeme olnud,» kõneles Toom.

Küsimusele, kuidas kaks välismaalast klubisse vastu võeti, vastas ta, et kõik on läinud väga hästi. «Nad on väga sõbralikud, alati aitavad ja küsivad, kuidas läheb. Kõik naeratavad. Trenni tullakse alati ülihea tujuga, keegi pole tujust ära.»

Meeskonnas on 21 mängijat, mida on võrreldes Euroopa meeskondade liikmete arvuga päris palju. «Aga siin on mentaliteet ka teistsugune,» nentis Toom. «Kui olen Euroopas mänginud, on tiimis olnud 16-17 meest, siin on neid rohkem, et trennis oleks ikka piisavalt rahvast. Vahel on 21 mängijast 13 tükki trennis, sest tööl peab ka käima.»

Toom äraelamiseks käsipalli kõrvalt lisatööd tegema ei pea. «Klubi on meile (Janko Božovićiga – toimetus) head tingimused pakkunud: mõlemad elame hotellis ja auto on klubi poolt. Kui ma Saksamaal mängisin, siis sellist asja ei olnud. Siis pidi ise vaatama, kuidas toime tuled.»

Kõik mängud ühes saalis

Treeningkoormus on Toomi sõnul päris suur: enne liigahooaja algust oli trenn kuuel päeval nädalas, lisaks eratrennid, mis teeb nädalas kokku kaheksa-üheksa trenni. «Trennid on suhteliselt rasked ja on näha, et kõik võtavad neid tõsiselt. Ise teen hommikuti lisaks jõusaalitrenni. Aga reede on vaba, siis on perepäev.»

Kuveidi liigasüsteemist rääkides ütles Karl Toom, et seal on kolm eri tasemega liigat. «Meie liiga on esimene ja kõige tugevam, teine liiga on poolprofessionaalne ja kolmas on hobiliiga.»

Välismaalaste värbamise süsteem on selles riigis alles uus. «See oli kas eelmisel või üle-eelmisel aastal, kui Kuveidi liigas lubati esimest korda välisriikide professionaalseid käsipallureid mängima.»

Al-Kuwaytis asuv Avenue Mall oma rohkem kui 800 poega on üks maailma suurimaid ostukeskusi.
Al-Kuwaytis asuv Avenue Mall oma rohkem kui 800 poega on üks maailma suurimaid ostukeskusi. Foto: Maya Alleruzzo

Nagu juba mainitud, sai liigahooaeg avapaugu läinud nädala neljapäeval ja nii-öelda esimene voor vältab detsembri keskpaigani. «Meil on kümme tiimi kokku, seega kõik mängivad omavahel kaks korda läbi, mis teeb kokku 18 mängu. Nii et graafik on päris tihe.»

Toom tõi välja veel ühe erisuse: kõik kohtumised peetakse ühes saalis. «Sellist süsteemi pole ma kuskil mujal näinud, et ei ole kodu- ja võõrsilmänge, vaid föderatsioon on paika pannud, et kõik mängud toimuvad kogu hooaja ühes ja samas saalis.»

Toomile niisugune süsteem meeldib, sest mängupaik asub tema elukohast kõigest 15-minutilise autosõidu kaugusel. «Näiteks Saksamaal tuli mõnikord kümme tundi bussis mängule sõita.»

Pärimise peale, kuivõrd populaarne käsipall selles Pärsia lahe rannikul asuvas riigis on, lausus Toom enne esimest liigamängu, et ta pole ise veel näinud, kui palju rahvast ja kui vali lärm saalis on, aga ta on kuulnud, et nii-öelda tavalistel mängudel võib saalis olla tuhatkond fänni. «Headel mängudel on kuuldavasti ka 5000–6000 olnud.»

Toomi tähelepanekut mööda pannakse Kuveidis spordile väga suurt rõhku. «Näiteks saali eest ei pea sentigi maksma ja järjest kerkib spordikomplekse. Riik reaalselt panustab, et spordielu liiguks paremuse poole.»

Kohalik soe kliima sobib

Jõudnud jutuga spordi juurest kohaliku eluoluni, ütles Karl Toom, et sealne kliima on hakanud talle juba esimese paari kuuga meeldima ning samuti on ta harjunud sealse kultuuri ja religiooni erinevustega. «Mäletan, et kui me juuli alguses käisime Eesti koondisega Bahreinis maavõistlusel, oli ülikuum ja ma küll ei tundnud, et see oleks väga meeldiv koht, kus elada. Mõtlesin, et siia ma küll käsipalli mängima ei tuleks. Kui me septembri alguses Kuveiti jõudsime, oli ka 47-48 kraadi. Aga sellega harjud ära. Lähedki otse autost saali. Pole nii hull midagi. Kui septembris oli veel üsna võimatu väljas jalutada, siis nüüd käiakse siin ka mere ääres, kohvikutes ja väljas söömas. Mind motiveerib isegi rohkem see, kui on ülipalav, 40 kraadi, kui see, et sajab kogu aeg vihma nagu Eestis.»

Toom elab Kuveidi pealinnas ja ühtlasi suurimas linnas Al-Kuwaytis, kus on 4,5 miljonit inimest. «Linnaosad on siin jaotatud plokkideks. Alguses oli raske kohaneda, aga nüüd juba enam-vähem tean,» rääkis ta.

Karl Toom kiidab Kuveidi köögipoolt: tema sõnul on sealsed toidud ühed parimad, mida ta söönud on. Pildil on falafelid ja pitakebab.
Karl Toom kiidab Kuveidi köögipoolt: tema sõnul on sealsed toidud ühed parimad, mida ta söönud on. Pildil on falafelid ja pitakebab. Foto: Erakogu

Kõige üllatuslikumad on uues kodulinnas seni olnud toiduelamused. «Ma ei ole paremaid sööke elus saanud! Söögikultuur on siin väga eriline, siin on sellele hästi palju rõhku pandud. Toit on kvaliteetne ja teenindus sõbralik. Siit saab palju nippe, mida Eestisse kaasa tuua,» rääkis Toom, viidates eelmisel aastal Tallinnas koos vennaga avatud toidukohale Brööder Kebab.

Kõneldes veel oma praegusest kodulinnast, mainis Toom, et seal on näiteks Kuveidi suurim ostukeskus Avenue Mall. «See on üldse üks maailma suurimaid ostukeskusi. Minu jaoks on see nagu linn linnas. Seal on tänavad, majad, palmid kasvavad, lihtsalt katus on peal,» kirjeldas ta ning meenutas oma esimest käiku sinna. «Koos treeningukaaslasega jalutasime seal … Kaks-kolm tundi olime jalutanud, siis küsisin, kui palju me läbi kõndinud oleme. Tema ütles, et me pole veel poolt keskustki läbi kõndinud.»

Teistmoodi kultuur ja tavad

Et Kuiveit on araabia maa, on sealsed tavad eurooplasele harjumatud. «Siin on islami usk. Sealiha ei sööda, alkoholi suhtes on nulltolerants, pidusid ei ole, kasiinosid ei ole. Vahel lähed pärast trenni riietusruumi ja keegi palvetab. Või sõidad autoga ringi ja ühtäkki hakkab autoraadiost palvemuusikat tulema. See kõik on minu jaoks uus,» rääkis Karl Toom.

Samas tulevad niisugused reeglid tema sõnul sportlasele ja inimesele üldse kasuks. «Kui ma vaatan siin inimesi, siis nad on justkui seest puhtamad, sest nad on õnnelikud. See oleks sama, kui mediteeriks iga päev, siis oleks samuti seest puhtam. Nemad palvetavad iga päev. Siis ei saagi negatiivseid emotsioone tekkida, kui kõik on hästi, kõik toetavad üksteist.»

Kuveidi käsipalliliigas peetakse kõik kohtumised ühes saalis. Karl Toomile see süsteem sobib, sest mängupaik asub tema elukohast 15-minutilise autosõidu kaugusel.
Kuveidi käsipalliliigas peetakse kõik kohtumised ühes saalis. Karl Toomile see süsteem sobib, sest mängupaik asub tema elukohast 15-minutilise autosõidu kaugusel. Foto: Erakogu

Toom on tundnud suurt toetust ka meeskonna sees. «Siin tullakse kõiges vastu. Kui ma näiteks oktoobris käisin Eestis koondise eest mängimas ja küsisin, kas saaksin ka koju pere juurde minna, öeldi, et muidugi, mine-mine, puhka end välja ja tule täie power’iga klubi juurde tagasi.»

Meeskond oli vaadanud ka Eesti koondise mängu Islandi vastu. «Vaatasid seda terve klubiga, kuidas Islandi vastu mängisime. Ja kui tagasi olin, siis ikka küsisid, kuidas kodus oli. Nad ju teavad, et olen siin, et teha sporti, aga mu pere on Eestis.»

Enne jõule plaanib Toom taas koju sõita. «Jaanuari alguses on meil koondisega turniir, nii et saan jõulud pere seltsis veeta ja ka Eestit esindada.»

Koduigatsus Toomi kaugel Kuveidis veel kimbutama hakanud pole. «See on huvitav riik ja tegelikult saan tihti kodus käia. Ilm motiveerib ka väga. Praegu on suur motivatsioon peal. Tahaks väga platsil olla ja käsipalli mängida. Kui need esimese vooru üheksa mängu mängitud, siis saan koju tulla,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles