Noori pärimusbände oodatakse võistlema

Sakala
Copy
Võistluse "Noor pärimusbänd" osalejad möödunud aastal.
Võistluse "Noor pärimusbänd" osalejad möödunud aastal. Foto: Eesti Pärimusmuusika keskus

Viljandi pärimusmuusika aidas seitsmendat korda teoks saav konkurss "Noor pärimusbänd" ootab 23. detsembrini demovoorus osalemiseks sooviavaldusi.

Konkursile oodatakse noorte pärimusmuusikute ansambleid, kes soovivad süvendada teadmisi ja saada kogemusi muusikamaailmas tegutsemisest, teha harivat koostööd muusikust mentori ja teiste oma ala professionaalidega ning tutvustada lõppkontserdil publikule oma loomingut.

Osalejaid hinnatakse kahes vanuserühmas: alla 18-aastased ja 19–26-aastased. Demovoorust on oodatud osa võtma ansamblid, kelle repertuaaris on peamiselt eesti pärimusmuusika pillilood ja laulud ning nende töötlused, kuid kavas võib leiduda ka omaloomingulisi või välismaiseid pärimuspalu.

Pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul pöörab keskus noorte kaasamisele oma tegevustes väga suurt tähelepanu. "Läbi elavate eeskujude noortele muusikalise traditsiooni edasiandmine on kultuurilise järjepidevuse alus. Selle konkursiga anname noortele platvormi, kus laiema publikuga kohtuda ning viime nad kokku mentoritega, et saaks toimuda arenguhüpe. Kasvab noorte ühtekuuluvustunne ning läbilöögivõime nii Eesti kui maailmalavadel," rääkis Noormaa.

"Noore pärimusbändi" mentorid on Maarja Nuut, Jaan-Eerik Aardam, Mati Tubli ja Merike Paberits. Kõigi eelvoorus osalenud bändide seast valitakse välja finalistid, kes hakkavad mentorite juhendamisel konkursi protsessis lõppvooruks valmistuma. Finalistide kohtumised mentoriga hõlmavad instrumentaalsele meisterlikkusele pühendumist, koosmängu harjutamist ja seadete tegemist, repertuaari valimist ning nõuandeid tehniliste raiderite koostamiseks ja sotsiaalmeedia tegevuste planeerimiseks.

Lõppkontserdil, mis on 5. mail Viljandi pärimusmuusika aida suures saalis, esitab iga ansambel kava kestusega 12 minutit ja vähemalt üks lugu või laul peab olema eesti pärimusmuusika hulgast. Kava hindab professionaalne žürii, valitakse ka publiku lemmik.

Peapreemiad on välja pannud Eesti Kultuurkapital, nooremale vanuserühmale 500 ja vanemale 1000 eurot. Võitjad saavad võimaluse üles astuda Viljandi pärimusmuusika festivali põhiprogrammis, mis tähistab tuleval suvel oma 30 aasta juubelit.

Eelmise, 2022. a. kevadel toimunud konkursi noorema vanuserühma võitjaks tuli folkansambel Uurikad Kuusalust ning vanema vanuseklassi võitis kultuuriakadeemia tudengibänd trad.kvintessents

Demovoorus osalemise tingimused on kirjas Eesti pärimusmuusika keskuse kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles