Sõjahauast leiti inimluid täistuubitud kirstud

Margus Haav
, reporter
Copy
Väljakaevajate meeskond tegutseb kiiresti ja professionaalselt ning nende terasele silmale ei jää märkamata pisimgi detail.
Väljakaevajate meeskond tegutseb kiiresti ja professionaalselt ning nende terasele silmale ei jää märkamata pisimgi detail. Foto: Marko Saarm

Eesti sõjamuuseumi juhtimisel esmaspäeval tehtud väljakaevamised Viljandis Uueveski sõjakalmistul tõid välja enam kui poolesaja inimese säilmed. Üllataval kombel leiti neist mõnede juures jälgi mereväevormist. Kuidas ja mis asjaoludel mereväelased Viljandis oma elu kaotasid, on saladus.

Osa kalmistust oli pühendatud küll teises maailmasõjas langenutele, kuid sõjamuuseumi direktor Hellar Lille kinnitusel teist maailmasõda haudadest ei leitudki.

Leiti 40 kirstu, pooltes nendest olid kindlasti rohkem kui ühe inimese säilmed. Esemelisi leide tuli välja võrdlemisi vähe, kui välja arvata ühe välgumihkli jäänused, kirsasaabaste tallad ja riideräbalad, kuid samas leiti üks kullast kaelarist koos hõbedast ripatsitega ning paaril kolbal olid suus kullast hambad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles