Sõjahaudade säilmed sängitati mulda

Margus Haav
, reporter
Copy
Põhja-Sakala valla sõjahaudadest leitud säilmed sängitati neljapäeval mulda Suure-Jaani Pihlaka puiestee kalmistul.
Põhja-Sakala valla sõjahaudadest leitud säilmed sängitati neljapäeval mulda Suure-Jaani Pihlaka puiestee kalmistul. Foto: Marko Reimann

Põhja-Sakala vallas kolmest sõjahauast leitud säilmed sängitati neljapäeval mulda. 

Kõik säilmed maeti ühele platsile Suure-Jaani Pihlaka puiestee kalmistul. Hingepalvet pidasid Suure-Jaani õigeusu koguduse preester Roland Tõnisson ja Pilistvere koguduse õpetaja Andres Aaste. 

Oktoobri lõpul korraldatud kaevamistel leiti Suure-Jaanis, Võhmas ja Pilistveres poolsada ühishauda maetut. Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill rääkis Sakalale, et nii Suure-Jaanis kui Võhmas oli maetuid vähem, kui väidetud.

Pilistverre oli Vene armee allikate andmeil maetud veerandsada hukkunud sõjaväelast. Suure-Jaani ühishauda oli sängitatud arvatavasti 24 inimest ja Võhmasse 60 sõdurit.

"Pilistveres olid maetud 24 inimese säilmed, nagu sõjakomissariaadi dokumentides kirjas oligi, kuid Suure-Jaanis ja Võhmas oli dokumentides väidetuga võrreldes tunduvalt vähem maetuid," rääkis Lill. "Suure-Jaanis oli langenuid 15 ja Võhmas 11. Suure-Jaanis ja Pilistveres olid tüüpilised keskusesse tehtud nii-öelda poliitilised ühishauad, Võhma matmispaik jäi kunagise alevi äärealale.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles