Ühishaudadest leiti poolesaja inimese säilmed

Margus Haav
, reporter
Copy
Veel kevadel püsis arvamus, et monumendi alla Suure-Jaani ühishauda on maetud arvatavasti 24 inimest (vasakul fotol). Novembri alguses ei meenuta kunagist monumendi asukohta enam miski (parempoolne foto), kuid nüüdseks on teada, et sinna alla oli maetud 15 langenut.
Veel kevadel püsis arvamus, et monumendi alla Suure-Jaani ühishauda on maetud arvatavasti 24 inimest (vasakul fotol). Novembri alguses ei meenuta kunagist monumendi asukohta enam miski (parempoolne foto), kuid nüüdseks on teada, et sinna alla oli maetud 15 langenut. Foto: Marko Saarm

Väljakaevamistel leiti Põhja-Sakala vallas inimsäilmeid kolmest teise maailmasõja aegsest ühishauast ning lisaks tuli päevavalgele kaks granaadi­detonaatorit.

Oktoobri lõpul korraldatud kaevamistel leiti Suure-Jaanis, Võhmas ja Pilistveres poolsada ühishauda maetut. Suure-Jaanis ja Pilistveres arvatakse leidude järgi olevat tegemist 1941. aastal hukkunud sõjaväelastega.

Vähem väidetust

Väljakaevamised käisid Põhja-Sakala vallavalitsuse ja Eesti sõjamuuseumi koostöös. Sõjamuuseumi poolt osalesid arheoloog Arnold Unt ja tema meeskond. Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill rääkis, et nii Suure-Jaanis kui Võhmas oli maetuid vähem kui väidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles