Eesti villale pühendatakse oma nädal

Sakala
Copy
Villanädala peakorraldaja Ave Matsin teab, et vill on üks neist materjalidest, mille ajalugu ulatub aastatuhandete taha, kuid mis viimasel ajal mõistlikku kasutust ei leia.
Villanädala peakorraldaja Ave Matsin teab, et vill on üks neist materjalidest, mille ajalugu ulatub aastatuhandete taha, kuid mis viimasel ajal mõistlikku kasutust ei leia. Foto: Marko Saarm

12.–18. novembrini on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava eestvedamisel Eesti villa nädal. Korraldajate kinnitusel kujuneb nädala kulminatsiooniks kohalikule väärismaterjalile keskenduv rahvusvaheline konverents 17. ja 18. novembril.  

Korraldajate teatel tahetakse nädala jooksul tutvustada kohaliku villa omadusi ja kasutusvõimalusi ning julgustada leidma koos kohalike tootjate ja töötlejatega villale uusi kasutusvaldkondi. Kõiki, kes on villa tootmise ja kasutamisega seotud, oodatakse nädala vältel korraldama Eesti eri paigus villale pühendatud avalikke üritusi, näiteks talude, tootjate ja lambatõugude tutvustusi, õpitubasid, näitusi ja loenguid.

17. ja 18. novembril Viljandis pärimusmuusika aidas tulev villakonverents keskendub traditsioonilise käsitöö valdkonna uurimise ja arendamise teemadele, eelkõige kohaliku villa kui kvaliteetse materjali kasutamise laiendamisele. Eri riikide villatööstusest ja uutest villa täistootmise ahelat arendavatest algatustest räägivad spetsialistid Eestist ja Põhjamaadest. Kavas on ka koostöömess, millele oodatakse oma tegevust tutvustama kohalikke lambakasvatajaid, villatöötlejaid ja haridusasutuste esindajaid. 

"Mitmesugused kriisid on juhtinud ühiskonda üha enam tegelema kohalike ressursside kestliku kasutamise teemadega," tõdes villanädala peakorraldaja ja kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava programmijuht Ave Matsin. "Vill on üks neist materjalidest, mille ajalugu ulatub aastatuhandete taha, kuid mis viimasel ajal mõistlikku kasutust ei leia."

Konverentsil antakse Anu Raua nimeline stipendium ühele Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava üliõpilasele ning esitletakse käsitööteaduse ajakirja Studia Vernacula uut numbrit.

Ettepanekuid Eesti villa nädalal korraldatavate ürituste ning messil tutvustatavate tegevuste ja toodete kohta oodatakse 4. novembriks. Villakonverentsile saab registreeruda 11. novembrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles