TEATER ⟩ Noortelavastus sotsiaalmeediast on peaaagu välja müüdud juba enne esietendust (1)

Margus Haav
, reporter
Copy
Noortelavastus "U-TUBE" räägib loo teismelisest neiust, kes unistab influentseriks saamisest. Laval on Kaarel Targo (Must Kast) ja Amanda Hermiine Künnapas (külaline).
Noortelavastus "U-TUBE" räägib loo teismelisest neiust, kes unistab influentseriks saamisest. Laval on Kaarel Targo (Must Kast) ja Amanda Hermiine Künnapas (külaline). Foto: Silver Kaljula

1. novembril Viljandi pärimusmuusika aidas esietenduv TEMUFI noortelavastus "U-TUBE" uurib noorte veebisuhtlust. Etendusi antakse novembris üle Eesti ning korraldajate kinnitusel on lõviosa piletitest välja müüdud.

Lavastus "U-TUBE" räägib loo teismelisest neiust, kes unistab influentseriks saamisest. 

"Ma ei taha väita, et juutuuberlus või sotsiaalmeedia oleks üdini halb, neil on ka palju positiivseid külgi," rääkis lavatuse autor ja lavastaja Peep Maasik. "Päris kindlasti laiendab see maailmapilti, annab infot ja aitab asjadega kursis olla. Asjal on paraku ka negatiivne pool, seda varjupoolt tuleks noortele näidata ja nendega koos läbi analüüsida. Kui on mure, räägi sellest oma lähedastega. Oma muresid sotsiaalmeedias jagada ei ole minu arvates hea lahendus. Kahjuks liigub asi üha enam selles suunas, et tänapäeva lapsehoidjad on I-Pad ja nutitelefon. Et terveks jääda, peaksime oskama end internetimaailmas paremini kaitsta ehk kasutada filtreid.”

Värske uuringu järgi veedab 41 protsenti Eesti lastest igal koolipäeval internetis kaks-kolm tundi ning kõige populaarsem tegevus on Youtube’i videote vaatamine. Statistikaameti andmetel kasutas 2018. aasta lõpu seisuga internetti 99,5 protsenti Eestis elavatest 16–24-aastastest noortest ehk peaaegu kõik. 97 protsenti vastanutest kasutas internetti ka liikvel olles. 

"Lavastuse sõnum lastevanematele ja õpetajatele ongi, et ükski asi ei ole iseenesest halb, kuid täiskasvanu kohus on jälgida ja kursis olla, mida noor sotsiaalmeedias teeb ja milliseid videoid üles riputab. Noorele ei tuleks anda hinnanguid, mis on hea, mis halb, vaid teda targalt suunata. Täiskasvanute enda eeskuju on hästi tähtis,” lisas Maasik. 

Laval on Kaarel Targo (Must Kast) ja Amanda Hermiine Künnapas (külaline). Näidendi autor ja lavastaja on Peep Maasik, kunstnik Jan-Erik Sarv, helilooja ja muusikaline kujundaja Martin Aulis, videokunstnik Kevin Kohjus, valguskujundaja Kristo Kuusik ja koreograaf Tanel Ting (Kuressaare teater).   

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles