Eesti inimestele tuleb sadade kaupa petukirju

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Petukirja näidis. Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin rõhutas, et petukirja saatjaga ei tohi asuda vestlusesse, sest nii hakkavad petturid inimest mõjutama. Samuti ei tohi avada kirjaga kaasas olevaid faile. 
Petukirja näidis. Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juht Vjatšeslav Milenin rõhutas, et petukirja saatjaga ei tohi asuda vestlusesse, sest nii hakkavad petturid inimest mõjutama. Samuti ei tohi avada kirjaga kaasas olevaid faile. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Sel nädalal on politsei ligi sajal korral saanud teateid levivatest petukirjadest, mida saadetakse politsei, kaitsepolitsei ja ministeeriumide töötajate nimel. Need on petukirjad ja tuleb kustutada.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo raskete kuritegude talituse juhi Vjatšeslav Milenini sõnul on sel nädalal taas sagenenud teated levivatest petukirjadest.

"Suur tänu kodanikele, kes petukirja ära tunnevad ja sellest politseile teada annavad. Saame seeläbi parema ettekujutuse pettuse leviku ulatusest, et ka teisi inimesi hoiatada," rääkis Milenin. Kuigi e-kirjade ülesehitus on läbi nädalate veidi muutunud nagu ka saatja nimi, on nende sisu jäänud tema sõnul samaks: inimesele pannakse süüks pornograafiaga seotud menetlust. "Pettuse eesmärk on inimene segadusse viia ja raha välja petta," kirjeldas Milenin.

Politsei kinnitusel ei vasta kirjad tõele. "Kirjades on kasutatud päris politseinike või tuntud inimeste, näiteks endise justiitsministri nime, kuid need inimesed ei ole kirja saatnud. Tegemist ei ole politsei ega ka teiste asutuste saadetud e-kirjadega, vaid pettusega."

Hetkel levivad suurel hulgal politsei ja kaitsepolitsei nimel saadetavad e-kirjad. "Kirja saatjaga ei tohi vestlusesse asuda. Kelmid hakkavad inimest survestama, väites, et kui inimene teeb koostööd, viiakse menetlus läbi kiiremini või lastakse inimesel karistusest pääseda. Seeläbi pressitakse raha välja. Sellisel viisil politsei juhtumeid ei lahenda. Sellise või sarnase sisuga e-kirjad tuleb kustutada. Samuti ärge avage manuses olevaid faile, mis on teie arvates ebaselged või kahtlust tekitavad," rõhutab Milenin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles