Õisu rahvas elas kaasa suurele politseioperatsioonile

Copy
Vargad pagesid Toyota Land Cruiseriga metsa.
Vargad pagesid Toyota Land Cruiseriga metsa. Foto: Jürgen Puistaja

Ööl vastu kolmapäeva käivitatud politseioperatsioon tõi õhtul kella seitsmeks tulemuse: ulatusliku ja keeruka maastikuotsingu käigus õnnestus sõidukivarguses kahtlustatav mees tabada. Too oli varastatud maasturi mahajätmise paigast jõudnud linnulennult umbes 11 kilomeetri kaugusele Õisu lähedale. 

Operatsiooni juhi Kristjan Tommingase sõnul varjas kahtlustatav, 36-aastane Leedu kodanik end politsei eest Viljandimaal Õisu lähedal teekraavis, kuniks politseikoer ta sealt leidis. Ta peeti kinni ning viidi menetlustoiminguteks jaoskonda.

Veidi enne kella kaheksat õhtul said Õisu elanikud jälgida omajagu lärmakat politseioperatsiooni, mille käigus varguses kahtlustatav põgenik tabati. "Läksin just õue, kui üle minu pea lendas üsna madalalt helikopter," meenutas Õisu elanik Virve Kivja. Ta kirjeldas tekkinud olukorda väga hirmutavana.

Kopter lendas üle Kivja maja sõbranna elamu poole ning Õisust Mornasse viiva tee peal olid kuus politsei eriteenistuse autot ning suur hulk politseinikke. Hommikul bussijaamas rääkisid inimesed Kivja sõnul, et põgenik oligi kätte saadud ning seda just Õisu enda elanike vihje peale, kes olid teda märganud.

Viljandist varastatud hinnalise sõiduauto varguse teatele reageerisid nii kohalikud kui kaugemad patrullid. Öösel kella kolme ajal alanud tagaajamise käigus sõitis Toyota Land Cruiseri varastanud mees suurelt maanteelt kõrvale ning pööras üha väiksematele teedele, kuni ta Hirmuküla kandis auto maha jättis ja jala edasi põgenes.

Esimesed signaalid juhatasid politseinikud Mäeküla järve äärde, kuid seal jäljed kadusid ning algas suur jälitustöö, milles osales kümneid politseinikke ning mis kestis üle 16 tunni. Muu hulgas palus politsei abi kohalikelt ning kontrollis kõiki nendelt laekunud vihjeid.

Tommingas ütles, et kohalikud inimesed jagasid meediateate peale politseinikega väga sisukaid vihjeid sellest, kuidas olid märganud piirkonnas võõraste numbritega sõidukeid, kuulnud tühjana seisvate hoonete poole haukuvaid koeri ja nõnda edasi. "Kõiki vihjeid kontrolliti, sest need olid väga sisukad ning vajasid ülevaatamist, ent ühegi laekunud vihje pinnalt tol momendil kurjategijani ei jõutud," lausus operatsiooni juht. 

Kuriteos kahtlustatava kinnipidamiseks läbiotsitud maa-ala oli suur, hõlmates mitut küla ja metsamassiivi, ning maastik oli väga raske, kohati sama hästi kui läbimatu. Mahukas otsingus osalesid kriminaalpolitseinikud, kiirreageerijad droonidega, koerajuhid teenistuskoertega ning politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopterimeeskond, kes oli otsingumeeskonna silmad ja teejuht kõrgustes. Koostöös leitigi kurjategija Õisu lähedalt kraavist end peitmast.

Otsing on Tommingase sõnul lõpetatud ning ei ole alust arvata, et keegi veel metsas külmetaks või end varjaks. "Kas, kes ja mil moel selle autovarguse juhtumiga võib veel seotud olla, on alles selgitamisel kriminaalmenetluses," ütles ta ja tähendas, et kinnipeetul varasem kokkupuude Eesti politseiga puudus.

Lõuna ringkonnaprokuröri Mari Kartau sõnul taotleb prokuratuur kuriteos kahtlustatava vahistamist.

Kartau kinnitusel tegi politsei kahtlustatavat otsides suurepärast tööd. "Leedu autovaraste tegevuse uurimisel annab iga läbimurre uut infot kuritegeliku ühenduse tegevuse kohta, mistõttu on iga kahtlustatava tabamine oluline," rääkis ta. "Prokuratuur taotleb kohtult tema vahistamist, sest vabadusse jäädes lahkuks ta suure tõenäosusega riigist ja jätkaks kuritegude toimepanemist."

Varguse eest võib kohus karistada kuni viieaastase ja kuritegelikku ühendusse kuulumise eest kuni 12-aastase vangistusega.

Kartau lisas, et kannatanu autole paigaldatud lisavarustus tegi auto leidmise ja kahtlustatava tabamise tunduvalt lihtsamaks. Tänu auto GPS-seadmele sai politsei infot auto asukoha kohta ja ühel hetkel õnnestus kannatanul distantsilt auto mootor välja suretada. "Soovitame võimaluse korral kõikidel sellised abivahendid kasutusele võtta või vähemasti uurida, kuidas seda oma sõiduki puhul teha saaks. Praegu on kõige ohustatumad just Toyota Land Cruiserid ja Lexuse maasturid, aga valvsust ei tasu kaotada ka teiste markide omanikel, sest kõik uuemad autod on tänapäeval piisavalt väärtuslikud, et kurjategijatele võimaluse tekkides huvi pakkuda."

Politsei- ja piirivalveameti lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk lisas, et luksusautode vargused Lõuna-Eestis intensiivistusid septembri algul, mil Tartumaal Lexuse varguses kahtlustatavad isikud kinni peeti.

Võimaluse korral tasub autoomanikel ööseks oma uuem sõiduk vanemaga kinni parkida, lukustada väravad, paigaldada autole lisaturvavarustust, kodule liikumisanduritega kaameraid ja valgusteid ning uurida auto edasimüüjalt sõiduki kaitsmise lisavõimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles