Politsei ajab metsa pagenud autovargaid taga. Hirmukülas otsitakse hooneid läbi (1)

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Vargad pagesid varastatud Toyota Land Cruiseriga metsa.
Vargad pagesid varastatud Toyota Land Cruiseriga metsa. Foto: Jürgen Puistaja

Politsei andis pressiteate vahendusel teada, et ööl vastu tänast käivitas politsei Viljandimaal operatsiooni, et tabada autovargad, kes ärandasid Toyota maasturi ning sellega politseinike eest metsa põgenesid. Seni kogutud infole tuginedes võivad teo toimepanijad liikuda Mäeküla, Sudiste, Hirmuküla, Tuhalaane või Karksi kandis ning politsei palub inimestel teada anda, kui nad märkavad nendes kohtades kahtlasi võõraid.

Lõuna prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Kristjan Tommingase sõnul said sündmused alguse täna öösel kümmekond minutit enne kella kahte, kui Viljandis elav Toyota Land Cruiseri omanik andis häirekeskusele teada, et just hetk tagasi varastati tema 2019. aasta sõiduk.

"Alustasime kohe sõiduki ja autovaraste otsimist ning tänu masina omaniku poolt sõidukile paigaldatud lisaseadmetele õnnestus maasturi asukoht Viljandimaal kiirelt tuvastada. Masin oli metsa maha jäetud ning isikud olid selle juurest põgenenud. Järjekordses maasturivarguses on taas kord alust kahtlustada Leedust pärit autovargaid," kirjeldas Tommingas.

Ta lisas, et öösel määras politsei otsinguperimeetri ning alustas kohe metsa põgenenud kurjategijate otsimist. "Otsingud käivad seni ning palume siinjuures ka kohalike inimeste abi. Seni kogutud infole tuginedes võivad teo toimepanijad viibida ja liikuda Viljandimaal Mäeküla, Sudiste, Hirmuküla, Tuhalaane või Karksi kandis. Tegu on eesti keelt mitte kõnelevate inimestega, kes võivad end mahajäetud majades varjata või eelnimetatud külade piirkonnas liikuda,“ lisas Tommingas.

Tema sõnul tuleks piirkonnas tähelepanu pöörata nii võõrastele ringi uitavatele inimestele kui ka Leedu ning Inglise numbrimärkidega enam kui kümme aastat vanadele sõidukitele, millega Leedu autovargad varem liikunud on. "Kahtlasi isikuid või sõidukeid märgates tuleb sellest kohe häirekeskusele numbril 112 teada anda," toonitas politseinik.

Kohalike elanike teatel on Sudiste kandis varahommikust saadik olnud palju politseinikke liikvel. Seal on palju majapidamisi, kus elanikud alaliselt sees ei ela, ja neid otsitaks läbi. Kohalik elanik Erik Allik sõnas Sakalale, et tema majapidamise kõrvalhooneid otsis hommikul läbi esmalt üks politseinike rühm ja hiljem tuli veel teine. Temale öeldi, et piirkonnas on liikvel kümme rühma politsenikke.

Otsingutes löövad kaasa ka Karksi jahiseltsi liikmed, et vaadata läbi tühje hooneid, mida piirkonnas on omajagu. Samuti kontrollivad kütid metsa üles seatud rajakaamerate salvestusi, ega sinna põtrade ja jänesete vahel ole jäänud mõni autovaras.

Praegu kohapeal viibiv Sakala peatoimetaja asetäitja Marko Suurmägi sõnas, et politsei otsis koerte ja droonidega läbi Karksi kõrval asuva Oti küla, aga võõraid ei leitud. “Politsei kiirreageerijate Mercedese väikebusse oli kella 12.50 näha nii Karksi vahetus läheduses kui Morna ja Tuhalaane tee ääres. Välisel vaatlusel tundus, et tehti plaani, kuhu edasi minna,” kirjeldas ta.


Vargad pagesid varastatud Toyota Land Cruiseriga metsa.
Vargad pagesid varastatud Toyota Land Cruiseriga metsa. Foto: Jürgen Puistaja
Politsei otsib Sudistes metsa põgenenud autovargaid.
Politsei otsib Sudistes metsa põgenenud autovargaid. Foto: Marko Suurmägi
Politsei otsib autovargaid.
Politsei otsib autovargaid. Foto: Urmas Luik

Lõuna ringkonnaprokuröri Mari Kartau sõnul on autoomanikel oluline teha kõik endast olenev, et nende sõidukit oleks keeruline ärandada. "Info jõudis politseini tänu omanikule, kes oli oma auto turvalisuse eest hoolt kandnud. Iga autoomanik saab anda panuse organiseeritud kuritegevuse vastasesse võitlusesse: parkida oma uuem sõiduk vanemaga kinni, lukustada väravad, paigaldada autole lisaturvavarustust, kodule liikumisanduritega kaameraid ja valgusteid ning uurida ka auto edasimüüjalt sõiduki kaitsmiseks lisavõimalusi. Kui panustada ise oma vara kaitsesse, kasvab tõenäosus, et autot ei suudeta varastada. Kui see siiski juhtub, siis suurendavad lisaseadmed võimalust, et vargad õnnestub tabada ja sõiduk saadakse tagasi. Varguste ebaõnnestumine ja üha keerulisemaks muutumine töötavad omakorda selle kasuks, et autovargad tulevikus enam Eestis toimetada ei tahaks," ütles Kartau.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles