Anna oma hääl ja aita valida tänavune maakonna parim toode või teenus! (2)

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Viljandimaa parima toote ja teenuse rahvahääletusel on tänavu 18 osalist.
Viljandimaa parima toote ja teenuse rahvahääletusel on tänavu 18 osalist. Foto: Marko Saarm

Kandes kalliskive ja disainehteid, võib robotkullerilt pakki oodata, juua ajaviiteks kohalikku õlut või teeseenejooki ning selle kõrvale haugata Merevaiku pistetud mahenäksi. Magustoiduks ootab tort. Samal ajal on süüdatud päikesekatuse toodetud elektriga lamp, mille kupli oled hiljuti ise klaasist puhunud. Sellist elu võib ette kujutada ainuüksi Viljandimaal pakutavate toodete ja teenuste abil.

Ajaleht Sakala ja Viljandimaa arenduskeskus kutsuvad üles valima nädala jooksul Sakala digilehes 18 finaalipääsenu hulgast Viljandimaa tänavust parimat toodet või teenust. Elektroonilise hääletuse tulemusena selgub Viljandimaa ettevõtluskonkursile esitatud ja finaali pääsenud toodete ja teenuste hulgast rahva lemmik.

Hääletus Sakala digilehes kestab 26. oktoobrini. Selle võitja saab 5000 euro eest reklaami Sakalas ja teistes Postimees Grupi trüki- ja veebiväljaannetes.

Lisa Kroeber Jewellery
Lisa Kroeber Jewellery Foto: Marko Saarm

Lisa Kroeber Jewellery

Sakslanna Lisa Lohu on ehtekunstnik, kes on juba aastate eest toonud oma elu Eestisse ja tegutseb Viljandi lähedal pereettevõttes. Tema käekiri on eriline ja teiste autoriehetega tema valmistatuid naljalt segi ei aja. Oma loomingus meeldib talle kasutada värve, samuti on ehetele iseloomulik lihtne ja minimalistlik vormikeel.

VLND täistaimsed burgeripihvid PeasOut
VLND täistaimsed burgeripihvid PeasOut Foto: Erakogu

PeasOut

PeasOut on täistaimsed burgeripihvid, mida asusid Viljandis möödunud aasta lõpul tootma VLND Burgeri tegijad, et saada burgeri vahele lihast kotleti asemele taimset. Toodet pakutakse teistelegi tegijatele. Taimsete pihvide põhiline tooraine on herned, nende valmistamise meetod ja retsept on välja töötatud toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse abiga.

Karu Kombucha teeseenejook
Karu Kombucha teeseenejook Foto: Marko Saarm

Karu Kombucha

Karu Kombucha valmistab väikeses pruulikojas Mulgimaal fermenteeritud teed, mis on uuesti sündinud vanade traditsioonide järgi. Tootja sõnul turgutab jook immuunsust ja seedimist ning on tervislik alternatiiv karastusjoogile. Esimene partii sai purki rohkem kui kolm aastat tagasi ning tänavu kevadel märkas mündi-sidrunheinamaitselist teeseenejooki ka Eesti toiduliidu hindamiskomisjon uute toodete konkursil.

Eesti piimatööstusettevõtte Tere toodetud Merevaik.
Eesti piimatööstusettevõtte Tere toodetud Merevaik. Foto: Elmo Riig

Merevaik

Võileivamääre või sulajuust – kes kuidas teda nimetab – on välja töötatud enam kui poole sajandi eest Viljandimaal Õisus ja praegu on Viljandis tegutsev Tere tehas see, kus valmivad aastas miljonid karbid seda toiduainet. Merevaik on esimene Eestis välja mõeldud sulajuust ning seda on ühe ja sama retsepti järgi katkematult toodetud aastast 1967.

Piret Leskova ja ta tehtud mahenäksid.
Piret Leskova ja ta tehtud mahenäksid. Foto: Elmo Riig

Süü Ää mahenäksivabrik

Mahenäksivabrik Süü Ää pakub maheköögivilja näkse, mida on kuivatatud pikka aega madalal temperatuuril, et säilitada värske köögivilja väärtuslikud omadused. Samuti on maheköögiviljad tegijate enda kasvatatud. Mahenäkside valikus on viis lõbusa nimega toodet: Velleke, Metsaline, Väekas, Mulklane ja Kõhukas.

Clevoni robotkuller Clevon 1.
Clevoni robotkuller Clevon 1. Foto: Elmo Riig

Clevoni isesõitvad robotkullerid

Ettevõte Clevon arendab kolmanda põlvkonna multifunktsionaalset isesõitvat robotkullerit Clevon 1. Sõiduk on disainitud linnakeskkonnas mugavalt ja ohutult liiklema ning pakub erinevateks ärijuhtudeks sobilikke pealisrakendusi. Clevon 1 aitab muuta kaupade kojutoomise soodsamaks, kiiremaks, kliendisõbralikumaks ja keskkonnasäästlikumaks.

Popsi köögi lihapirukad
Popsi köögi lihapirukad Foto: Marko Saarm

Popsi Köögi lihapirukad

Popsi Köök on lihapirukaid valmistanud 2010. aastast, mil see Abja-Paluojal avati. Lihapiruka täidises on sealiha, kanamuna, sool, pipar ja ürdid ning taina koostises nisujahu, pärm, sool, suhkur, rapsiõli ja vesi. Pagarid saabuvad tööle hommikul kella 4 ajal ning värsked pirukad on müügil iga päev. Kui muid saiakesi müüakse päevas keskmiselt kahe kilogrammi jagu, siis lihapirukaid läheb 40 kilo ehk umbes 800 tükki.

Maja, millel on Solarstone'i täiskatus.
Maja, millel on Solarstone'i täiskatus. Foto: Erakogu

Solarstone

Solarstone on Põhjamaades ehitisintegreeritud päikesekatuste valdkonna turuliider ja muudab päikesest energia tootmise tehnoloogia para­digmat: tema päikesepaneelid on esteetiliselt meeldiv ehitusmaterjal, mis loob arhitektuurse terviku. Solarstone’i paneelid sobivad kõikidele viilkatustele ja käesolevast aastast on valikusse lisandunud elektrit tootvad varjualused ja viilhallid. Ettevõte kaasas värskelt rahastust, mille abil maailma vallutama minna.

Tactical Foodpacki lastetoitude sari.
Tactical Foodpacki lastetoitude sari. Foto: Erakogu

Tactical Foodpacki lastetoitude sari

Uuenduslik pakk Tactical Foodpackile omases vormis lastesõbralike toitudega, mida ka vanem näeb heal meelel oma last söömas. Toidud on pandud seljakotti, mille laps saab matkale minnes selga võtta. Välja on töötatud kolm varianti, milles on hommikusöök, puuviljasnäkk ja põhiroog. Hommikueinete hulgas on riisipuding, müsli ja kaerahelbepuder ning põhiroogadest leiab spagetid Bologna kastmes, makaroni-juusturoa ja kartulipudru kanahakklihaga.

Võlutordi tort
Võlutordi tort Foto: Erakogu

Võlutort

Võlutordi küpsetised ja kondiitritooted on suu magusaks teinud paljudel peolistel juba aastast 2014. Eriti minevaks kaubaks on viimasel ajal olnud passiooni-toorjuustutort. Võlutort kuulub Volli Grilli alla ja kui sealt tuleb catering, siis lähevad ka Võlutordi tooted pakkumisse. Poes kondiitritooteid praegu leida pole, kuid neid saab osta tellimise teel.

Kase Furniture laineline parkett
Kase Furniture laineline parkett Foto: Marko Saarm

Kase Furniture lainelised põrandalauad

Karksi-Nuias tegutsev puiduettevõte teeb puidumaailma rätsepatööd ehk ruumi järgi disainitavat lainelist parketti, mille iga laud on erinev. Need põrandalauad mõjuvad kui disainielement, on omas vallas ühed kallimad ja tehnoloogiliselt keerukad. Ka välismaal on toodet märgatud ja lainelist parketti on müüdud Eestist näiteks Araabiasse ja Maldiividele.

Estonian Gem Factory vääriskivide lihvimise teenus
Estonian Gem Factory vääriskivide lihvimise teenus Foto: Marko Saarm

Estonian Gem Factory

Ettevõte pakub vääriskivide lihvimise teenust ja teeb kivi just selliseks, nagu klient soovib. Estonian Gem Factory asutaja ja hobigemmoloog Sander Priks alustas vääriskivide ja poolvääriskivide lihvimist hobi korras 2014. aastal ning on saavutanud rahvusvahelise tunnustuse. 2017. aastal United States Faceters Guildi vääriskivide lihvimise rahvusvahelisel võistlusel teenis gemmoloog ülesannet sooritades sajast punktist 95,52 punkti ja auväärse sertifikaadi. Järgmisel aastal sai ta võistlusel 96,073 punktiga viienda koha.

Nordmeli pehmemee portsjonmesi kaheksa grammistes pakikestes.
Nordmeli pehmemee portsjonmesi kaheksa grammistes pakikestes. Foto: Erakogu

Nordmeli mesi

Nordmeli meetootmine sai alguse kahest mehest, kes on eluaegsed sõbrad ja kellele meeldis mett teha. 2016. aastal panid nad ühisele ettevõttele aluse. Nordmeli mett eristab teistest see, et see on pehme, ei lähe purgis kõvaks ja seda on veel hiljemgi mõnus pannkoogile määrida. Mesitarud on enamasti Põhja-Viljandimaal. Toodet on märganud toiduajakiri Oma Maitse, kes valis pehmemee parimaks ja tunnustas ka Nordmeli pisikesi meega täidetud kleepepakke, mis on justkui kommi eest.

Laura Lemming aitab hobuste tervise eest hoolitseda.
Laura Lemming aitab hobuste tervise eest hoolitseda. Foto: Erakogu

Laura Lemming – kabjatervis ja värkimine

Kui keegi hobukauge inimene Laura Lemmingult küsib, mida ta siis täpselt teeb, vastab too tavaliselt naljatades, et on hobuste küünetehnik. Tegelikult on eriala muidugi natuke sügavam ja hõlmab vahel koostööd loomaarstidega, sest haigetel kapjadel hobune liikuda ei saa. Tema teenus on toetav element hobuste tervise eest hoolitsemises.

M.I.K.S konstultatsiooni
M.I.K.S konstultatsiooni Foto: Marko Saarm

M.I.K.S. Konsultatsioonid

Kahe naise veetav tööõiguse ja personalijuhtimise büroo, mis pakub oma teenust üle Eesti. Inimesed saavad sealt abi ja nõu ning tööõiguse ja personalijuhtimise konsultatsioone. Ka tähed M, I, K ja S peidavad igaüks suuremat tähendust: seal on konsultantide kontseptsioon, millest lähtudes ka personalivaldkonnas juhte arendatakse. M on mõtestatud tegutseja, I on innustav, K on kartmatu ja S suutlik.

Raseduskriisi-, leina- ja viljatusnõustaja Triinu Tints
Raseduskriisi-, leina- ja viljatusnõustaja Triinu Tints Foto: Erakogu

Raseduskriisi-, leina- ja viljatusnõustaja Triinu Tints

Triinu Tints pakub äärmiselt vajalikku teenust inimestele, kes on kriisis. Raseduskriisinõustaja vastuvõtule on ooda­tud pered, naised, mehed ja nende lähedased, kellel on küsimusi või muresid rasedaks jäämise, raseduse katkemise või katkestamise, lapse­ootuse, sünni ja sünnitusjärgse perioodi ning lapsevanemaks kasvamise kohta. Viljatusnõustajana nõustab ning toetab ta viljatusdiagnoosiga ja viljatusravi saavaid mehi ja naisi, leinanõustajana pakub tuge inimestele, kes on kogenud oma elus kaotust ning tunnevad, et vajavad abi kogetuga toimetulekuks ja eluga edasiminekuks.

Viljandi Vaadimehe õlu Rohelised Niidud
Viljandi Vaadimehe õlu Rohelised Niidud Foto: Erakogu

Viljandi Vaadimehe õlu Rohelised Niidud

Viljandi Vaadimees tegutses aastaid kodupruulijana, kuid tänavu alustas ta ametliku pruulikojana. Rohelised Niidud oli esimene pruul, millega ta välja tuli. Ta ei tahtnud konkureerida poeõlledega, vaid teha midagi kiiksuga. Ürtide ja maitsetega katsetamisel sündiski rosmariinipilsner. See on hele õlu, mis on veidi humalane ja kõik proovijad küsisid seda suvel palju.

Pildil Eili Soon ja tema klaasinäitus "omada ja olla" Olustvere klaasikojas.
Pildil Eili Soon ja tema klaasinäitus "omada ja olla" Olustvere klaasikojas. Foto: Elmo Riig

Eili Soone klaasipuhumise töötoad

Eili Soon töötab 2010. aastast klaasikunstnikuna Olustveres ning sealsamas teeb ta ka klaasipuhumise töötubasid. Klaasipuhumisstuudio juhina valmistab ta enamasti tarbekunsti, auhindu ja tellimustöid. Soon on öelnud, et tema silmis on puhutud klaasimullid nagu tühi paber – nagu lõuend ideede ja kujunduste jaoks. Oma tööde kaudu uurib ta sageli selliseid teemasid nagu inimese sisemine tugevus ja konfliktid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles