MUUSIKA Homme algab Viljandi kitarrifestival

Copy
Juba mitmendat aastat pannakse festivalil kokku kitarriorkester. Tänavu juhendab seda Sven Grünberg.
Juba mitmendat aastat pannakse festivalil kokku kitarriorkester. Tänavu juhendab seda Sven Grünberg. Foto: Rene Jakobson

19. oktoobril saab alguse 15. Viljandi kitarrifestival, millel võib kuulda artiste nii kodumaalt kui piiri tagant ning millel ühe peaesinejana astub esimest korda Eestis üles USA mandoliinimängija Chris Thile.

23. oktoobrini kestva, improvisatsioonilisele ja stiiliülesele kitarrimängule keskenduva festivali programmist leiab nii vanu tuttavaid kui ka uusi artiste. Väliskülaliste hulgas on Jon Gomm Suurbritanniast, Kurt Rosenwinkel USA-st ning Daniel Santiago & Pedro Martins Brasiiliast. Kodumaiste artistide seas esinevad Titoks, Peedu Kass, Janno Trump Clarity Ensemble, Kristiina Watt ning sel aastal 60 aasta juubelit tähistav Raul Vaigla.

Festivali kunstiline juht Ain Agan leiab, et selleaastane programm on juubelifestivali vääriline ning parem kui kunagi varem. Festivali avab oma kontserdiga 2021. aastal Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängija preemia pälvinud Jaagup Jürgel.

Õhtuti loovad meeleolu jämmisessioonid, kus võib avaneda võimalus festivali artistidega vabas õhkkonnas kohtuda ja ehk ka koos nendega paar kitarririffi mängida.

Festivali põhilises toimumispaigas, pärimusmuusika aidas saab lisaks muusikale nautida ka portretist Roberta Laasi näitust Eesti kitarrimängijatest. Kitarri hingeelu huvilistele on festivali eelviimasel päeval kitarrimeistrite päev, kus Eesti kitarrimeistrid oma käsitööd näitavad. Festivali viimasel päeval tuleb koguperekontsert Andre Maakeri ja Karol Kuntseliga. 

Ühele andekale muusikule antakse koostöös Eesti Jazzliiduga Tiit Pauluse nimeline noore kitarrimängija preemia. Seda on välja antud igal festivalil ning selle eesmärk on väärtustada Eesti väljapaistvaid noori muusikuid ning innustada neid ennas täiendama. Tunnustuse pälvinu saab auhinnaks esinemise 2023. aasta kitarrifestivalil, Sinisalu Guitarsi kitarrihoolduse preemia, kaks esinemist džässiliidu programmis ning 1000 eurot auhinnaraha džässiliidult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles