Ümber Viljandi järve jooksu neljakordne võitja Mukunga jäi dopinguga vahele

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Ibrahim Wachira Mukunga on Viljandi järvejooksu neljakordne võitja
Ibrahim Wachira Mukunga on Viljandi järvejooksu neljakordne võitja Foto: Marko Saarm

Pikki aastaid Eesti pikamaajooksuvõistlustel valitsenud keenialane Ibrahim Mukunga Wachira, kes on neli korda võitnud ümber Viljandi järve jooksu, on andnud septembris pärast Tallinna maratoni positiivse dopinguproovi ning saanud seetõttu ajutise võistluskeelu. Viimati jooksis Mukunga Viljandis 9. oktoobril, kui sai linnajooksul kolmanda koha.

Dopinguproovi analüüs tuvastas tema organismis norandrosterooni, kuid selle koguse kohta pole antidopingu ühendused täpsemaid andmeid avaldanud.

Eesti parim pikamaajooksja Tiidrek Nurme on Postimehele öelnud, et Mukunga positiivne dopinguproov võib olla seotud tema tänavu veebruaris saadud jalatraumaga. Nimelt oli Mukunga saanud parema jala põlvekedra ristimurru, mida üritas oma jutu järgi omast tarkusest ravida. Selle trauma kohta on tal kinnituseks esitada röntgeniülesvõte.

Nurme sõnul oli Mukunga talle rääkinud, et suvel Keenias treenides oli ta lasknud korduvalt põlve süstida lahust, mis sisaldas keelatud ainet.

Mukunga on võitnud ümber Viljandi järve jooksu 2015., 2017., 2018. ja 2019. aastal. Tänavu sai ta teise koha. Temast rohkem esikohti on vaid Hubert Pärnakivil ja Pavel Loskutovil, kes mõlemad on võitnud 11 korda. Tõenäoliselt Mukunga tulemused Viljandi järvejooksul ülevaatamisele ei lähe, sest dopingu tarvitamine ei ulatu tänavu kevadesse.

Viimane linnajooksu võit jääb Mukungal aastasse 2017. Tänavu jõudis ta pjedestaalile ja sai kolmanda koha, see jooks jäi tal aga positiivse proovi andmise järgsesse aega.

Ühe korra on ümber Viljandi järve jooksu korraldajad pidanud võidu tühistama ning vahetama ka võitjate alleel kivi: 2013. aasta võitja Ilja Nikolajevi puhul tuvastas andtidopinguagentuur reeglite rikkumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles