Sügisene aia- ja haljastusjäätmete tasuta äravedu algab 24. oktoobril

Sakala
Copy
Haljastusjätmete äraveo plaan.
Haljastusjätmete äraveo plaan. Foto: Viljandi linnavalitsus

Viljandlaste aia- ja haljastusjäätmete esimene äraveoring kestab 24.–28. oktoobrini. Teine veoring on 14.–18. novembrini.

Linn on jaotatud veopäevade järgi viieks piirkonnaks.

Veopäevade kava

Iga päeva piirkond on märgitud kaardil.

E – 24. oktoober, 14. november

T – 25. oktoober, 15. november

K – 26. oktoober, 16. november

N – 27. oktoober, 17. november

R – 28. oktoober, 18. november

Allikas: linnavalitsus

Aia- ja haljastusjäätmete äraveoga hea tulemuse saavutamiseks on vajalik väga täpselt jälgida etteantud nõudeid. Oksad tuleb koguda eraldi, lõigata kuni 1,3 meetri pikkuseks ja kokku siduda. Puulehtede, tõrude ja muude aiajäätmete kogumisel tuleb arvestada, et koti raskus ei ületaks 25 kilogrammi.

Seotud oksad ja jäätmekotid tuleb tõsta kinnistu piiridest välja äraveole eelneval päeval, sest auto sõidab kogumispäeval nii jäätmekottide kui okste äraviimiseks piirkonnast läbi vaid ühe korra. Kui ta tuleb jäätmekottide järele hommikul, siis pärastlõunal välja toodud lehekotti samal nädalal enam ära ei viida. Kui panna lehekotid valmis veole eelneval päeval, ei jää need järgmist veokorda ootama.

Auto viib aga jäätmekotid ja oksad ära erineval ajal. Põhjus on erinevates jäätmekäitluse tehnoloogiates. Seega ei ole vaja muret tunda, miks oksad ära viidi, aga lehed jäeti maha.

Lehekotid ja oksapundid tuleb kindlasti tõsta kinnistuga külgnevale tänavaalale või kinnistu mõttelisele piirile eeldusega, et puudub kogumist takistav piire. Jäätmeveoauto teie kinnistule ei sõida ja lehekotte hoovist ära ei koristata.

Kogutud okste ja lehekottide asukohta ei ole vaja varem registreerida. Tasuta viiakse oksad ja lehepraht ära kõigilt Viljandi linna haldusterritooriumil olevate elamute territooriumilt.

Et vältida segaolmejäätmete lehekotti peitmist, lõigatakse kotid enne tühjendamist katki. Kui lehtede ja haljastusprahi seest leitakse segaolmejäätmeid, siis neid kotte tasuta ära ei viida.

Aia- ja haljastusprahi tasuta äravedu ei ole kohustus, vaid võimalus jäätmetest tasuta vabaneda. Keskkonnasäästlikum on vähemalt osa aiajäätmeid kompostida oma kinnistul. Aia- ja haljastusjäätmeid võib kompostida lahtiselt aunas, aga toidujäätmeid tohib kompostida oma kinnistul üksnes kinnises kahjurite eest kaitstud kompostris. Kompostimisel tuleks arvestada sellega, et kompostimisaun või -nõu asuks naaberkinnistust mõne meetri kaugusel, et ära hoida ebameeldivast lõhnast põhjustatud häiringuid.

Eraisikud, kelle elukoht rahvastikuregistri andmetel on Viljandis, saavad ka ise aia- ja haljastusjäätmed jäätmejaama tasuta ära anda. Viljandi jäätmejaam asub aadressil Pärnu maantee 36 ning on avatud esmaspäevast reedeni kella 9–18 ja laupäeviti kella 9–15.

Selle aasta aprillis vastu võetud Viljandi jäätmehoolduseeskirja järgi on oma kinnistul aia- ja haljastujäätmete põletamine keelatud. Seda võib teha vaid Lõuna-Eesti päästekeskuse Viljandi päästepiirkonna loal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles