90 AASTAT SÜNNIST ⟩ 11-kordne järvejooksu võitja ning Philadelphia päikesekangelane näitas võimu maailma tipus

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Hubert Pärnakivi 1960. aastate alguses.
Hubert Pärnakivi 1960. aastate alguses. Foto: Endel Veliste

Ümber Viljandi järve jooksu 11-kordne võitja Hubert Pärnakivi ei jooksnud küll kordagi olümpiamängudel, aga Nõukogude Liidu koondisesse kuuludes tõestas ta mitmel korral ometi, et kuulus maailma absoluutsesse tippu, ning tema vaprast jooksust 1959. aasta kuuma Philadelphia päikese all räägitakse tänini legende.

Täna oleks Hubert Pärnakivi saanud 90-aastaseks. Paraku murdis raske haigus ta juba 1993. aasta oktoobri lõpus. "Ta oli elu lõpuni rõõmus selle üle, et suutis 1960. aastal võita ümber järve jooksul (Janis – toimetus) Burvist ja hoidis jooksu rekordit," rääkis aastaid spordimuuseumis töötanud ning oma mehe mälestuse ka raamatusse raiunud Aime Pärnakivi. Endiselt ülitegus lesk korraldas alles eile Tartus endiste jooksjate kokkutuleku, mis oli pühendatud kõigile neile omaaegsetele jooksutippudele, kes oleksid tänavu saanud 90-aastaseks.

Kunagise Tartu tipptreeneri Elmot Heido juures treeninutest kuulsaimad selle aastakäigu mehed on kindlasti Hubert Pärnakivi ning tema kange konkurent Lembit Virkus, kes hoiab praeguseni Eesti tunnijooksu rekordit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles