INTERVJUU Kaja Kallas: need, kes saavad, ütlevad, et vähe, ja need, kes ei saa, ütlevad, et valed saavad (1)

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Elmo Riig

Peaminister Kaja Kallase sõnul on lähiajal elektriga asjad selged: kui seda on varasemast tunduvalt vähem saada, peab seda ka vähem tarbima, sest uusi elektrijaamu kuigi kiiresti juurde ei ehita. Senikaua tuleb riigil energia hindadega hättasattunud inimesi toetustega aidata. Seda aga, et kõik toetustega rahul oleks, pole peaministri sõnul mõtet loota. Näiteks halupuudega kütjatele ei paista eraldi toetust endiselt, kuigi gaasi, elektri ja kaugkütte kasutajad seda saavad.

Peaminister Kaja Kallas, alustan kõige põletavama teemaga, kui seda sõna "gaas" läheduses võib kasutada. Ütlesite neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et kuigi taasgaasistamislaev tuleb teisele poole Soome lahte, on Eesti gaasiga varustatus tagatud. Samas mainisite natuke teises kontekstis –internetist rääkides –, et Venemaa hübriidrünnakute tõttu tuleb kõikvõimalikke ühendusi rohkem kaitsta. Kui hästi Eesti gaasiga varustatus ikkagi tagatud on, kui osa gaasist tuleb Soomest läbi Balticconnectori, aga torud kipuvad Läänemeres viimasel ajal katki minema?

Meil on toru ka Lätiga, Lätis on gaasihoidla, lätlastel leedukatega omakorda toru, Leedus Klaipėdas LNG-terminal ja Leedul Poolaga toruühendus. Võrdluseks oli Soomel kogu gaas tulemas Venemaalt ja nad ei arvestanud sellega, et Venemaa keerab gaasi täiesti kinni. Neil ei ole muid allikaid kui LNG-terminal või meiega ühendav Balticconnector. Seega meil on alternatiivid, lisaks on meie gaasitarbimine aastas 3,5 teravatt-tundi, Soomes 14 teravatt-tundi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles