ETTEVÕTLUSVÕISTLUS Mullune Viljandimaa parim käib rekordaasta rada

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Cannery villimismasina abil saab purki mulluse ettevõtlusvõistluse toote või teenuse kategooria nominendi Karu Kombucha teeseenejook.

 
Cannery villimismasina abil saab purki mulluse ettevõtlusvõistluse toote või teenuse kategooria nominendi Karu Kombucha teeseenejook.  Foto: Marko Saarm

Viljandimaa ettevõtlusvõistlusel toote või teenuse kategoorias parimaks tunnistatud näitavad seniajani head minekut ja isegi rekordilisi tulemusi. Et veel teistelegi ettevõtjatele sama head hoogu anda, ootab ettevõtlusvõistlus Sakala lugejatelt 17. oktoobrini kandidaate, keda esitada seekord parima toote ja teenuse auhinna saajaks.

Kõigil on võimalik Sakala Facebooki postituse all või artikli kommentaariumis hõigata välja oma lemmik Viljandimaa toode või teenus ja mida pikem nimekiri tuleb, seda uhkem, sest nii saab võistlustulle, oktoobri lõpus algavale rahvahääletusele rikkalikum valik siinseid tegijad. Seni on mitmeid kordi kandideerima pakutud võileivamääret Merevaik, mis on nii mõnegi üllatuma pannud, et kas tõesti on Merevaik siit pärit. Meil on aga veel kõiksugu vahvaid tooteid ja teenuseid, mis väärivad äramärkimist. Sestap kui pead mõnest Viljandimaa tegijast lugu, siis anna aga kommentaariumis märku.

2018. aastal võidutses Viljandimaa ettevõtlusvõistlusel toote või teenuse kategoorias Solarstone, 2019. aastal Iglucraft, 2020. aastal Leiger KL ning 2021. aastal Cannery.

Plekkpurke ja päikest jagub

"Rekordaasta pärast selle auhinna saamist, mis seal salata," tõdes Hans Vaiksaar, kes juhib osaühingut Cannery, mis osutab mobiilset jookide purki villimise teenust ning ühtlasi ehitab selleks tööks vajalikke masinaid. Praegu tegutsetakse nii välismaal kui Eestis ning määratakse uusi ärisuundi. "Nii et küll me sellest konkursist ka uuesti osa võtame," lausus Vaiksaar ja rääkis, et metallikriisist hoolimata purke villimismasinatele jätkub. "Purke on õnneks ülearugi. Purke tehakse taastöödeldud alumiiniumist, nii et tundub, et purgid ei saagi kunagi otsa." Ta lausus, et aasta on olnud maailmas väga keeruline, kuid tundub, et inimesed ei ole unustanud, et jooma peab ka vahepael midagi.

Ettevõtte head minekut tähendas ka päikesekatuseid tootva Solarstone’i turundusjuht Maiko Kiis. "Kaasasime kümme miljonit, et kasvuplaane teostada, ja nüüd siis tegutseme selle nimel. Oleme päris agaralt meeskonda laiendanud ja uued turud on sihikul," rääkis ta. Energiakriis on toonud nõudlust juurde ja päringute tulva tõstnud. "Inimestel on teadlikkus ja huvi kasvanud," nentis Kiis.

Käimasolev aasta pole aga nii soodne olnud mudamassaaži pakkuvale osaühingule Leiger KL, kes valmistab Mustiveres ravimuda arenduskeskuses ka müügitooteid.

"Oleme seni ikkagi elus," sõnas ettevõtte juht Lembar Kivistik, kuid tõdes, et aasta on raske olnud, sest inimestel on raha vähem käes. "Enne võtad ikka vorsti ja leiva ja maksad elektri ära ... Aga elame edasi, kuigi kerge ei ole," lausus ta.

Kivistik lisas, et kogu nende tegutsemissektoris on raske. Oma tooteid müüb ettevõte ka spaadele, aga neidki pitsitavad suured energiaarved.

Varasemate võitjate lemmikud

Pärimise peale, et kui iseennast välja jätta, siis mis on tema lemmik Viljandimaalt, vastas Hans Vaiksaar, et need on Kase Fruniture lainelised põrandalauad. "See tekitas vau-efekti, et miks ma ise pole selle peale tulnud. Puitu lõigatakse siin ümberringi iga ruutkilomeetri peal, aga see sinka-vonka parkett on väga huvitav ja teistmoodi asi," tähendas ta.

Solarstone'i lemmiku teadasaamiseks pöördus Maiko Kiis teiste ettevõtte liikmete poole ja kui iseennast pakkuda ei saanud, leiti üheskoos, et tunnustust on väärt kuivtoite valmistav Tactical Foodpack.

Lembar Kivistik märkis, et läheks parimat otsima ikka Cleveroni ja Clevoni poolautonoomsete sõidukite poole. "Need on muidugi supertähed seal oma asjadega," nentis ta ja jätkas, et kui innovatsiooni suudetakse teha ka Viljandis, näitab see, et potentsiaali ja mõistust siin jagub. "Tipptase nõuab väga peent visiooni, oskusi ja strateegiat," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles