Alaealistele teevad alkoholi kättesaadavaks täiskasvanud

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei- ja piirivalveameti tellitud uuring näitab, et üle poole täiskasvanutest ei ole takistanud alaealisele alkoholi müümist, kuigi põhimõtteliselt ollakse valmis sekkuma. Politsei näeb probleemi eelkõige hoiakutes, aga ka oskamatuses sellistes olukordades käituda.


Esmaspäeval alustas PPA kampaaniat, mille eesmärk on koputada täiskasvanute südametunnistusele ja tuletada meelde, et alkohol rikub lapse tervist, aga ka rõhutada, et lapsele alkoholi võimaldamine on seaduserikkumine.

Korrakaitsepolitseiosakonna juhtivspetsialisti Pille Luiga sõnul saab alaealise soov tarbida alkoholi realiseeruda ainult selletõttu, et leidub täiskasvanu, kes talle alkoholi kättesaadavaks teeb. «Alkoholi tarbimine võib lõppeda väga kurbade tagajärgedega: laps võib sattuda suurtesse probleemidesse või langeda ise kuriteo ohvriks. Näiteks võib tuua eelmise aasta politseistatistika, mille järgi ligi pooled alaealistest vägistamisohvritest on olnud alkoholijoobes,» kõneles Pille Luiga.

Politsei registreeris eelmisel aastal kuni 17-aastaste alkoholi tarbimisi 9148 ja aasta varem 8035 korral. Suurenev rikkumiste arv näitab, et alaealised saavad alkoholi liiga kergelt kätte.

Politsei- ja piirivalveameti tellitud uuring näitas, et 67 protesenti vastanutest, kes on viimase kahe aasta jooksul näinud alaealisele alkoholi müümist, ei teinud selle takistamiseks midagi.

Pille Luiga sõnul näitavad uuringu tulemused paljude inimeste valmisolekut sekkuda, kuid reaalsetes situatsioonides jääb ilmselt puudu julgusest või oskustest.

Uuringu tulemustest nähtub, et kõige ükskõiksemalt suhtuvad alaealistele alkoholi ostmisesse 18—29-aastased mehed. Küsitlus näitas, et selles vanuses noormeestel palutakse kõige sagedamini ka alkoholi osta.

Olukorra tõsidust arvestades pöörab politsei teemale järjest enam tähelepanu. «Politsei teeb koostööd kaubandusettevõtete ja alkoholitootjatega, mille eesmärk on karmistada kontrolli alkoholi müügi osas,» rääkis Pille Luiga.

Teadvustamaks täiskasvanute rolli ja vastutust alaealistele alkoholi kättesaadavuse tõkestamisel, käivitati esmaspäeval kampaania «Sekkumata jätmine tuleb ringiga tagasi». Sellega seoses on koostöös vabatahtlikega valminud videoklipp ja plakat. Infot alaealistele alkoholi müümise kohta ootab politsei e-postiaadressil murelink@politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles