Täna algab ajujahihooaeg

Priscilla Õmblus
Copy
1. oktoobrist algab ajujaht ja koertega jaht sõralistele ulukitele. Nädalavahetustel peetavad ühisjahid võivad suurendada metsloomade liikuvust.
1. oktoobrist algab ajujaht ja koertega jaht sõralistele ulukitele. Nädalavahetustel peetavad ühisjahid võivad suurendada metsloomade liikuvust. Foto: Marko Saarm

Et 1. oktoobril algab sõralistele ulukitele peetava ajujahi hooaeg ning nädalavahetustel asetleidvad jahid võivad suurendada loomade liikuvust, kutsub Eesti jahimeeste selts inimesi üles tähelepanelikkusele nii metsas kui asulavälistel teedel.

Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul on sõralistele jahi pidamise eesmärk nende arvukuse reguleerimine. "Liialt kõrge arvukus põhjustab õnnetusi maanteedel ja erinevaid haigusi ning samuti suurenevad kahjud nii põllumajandus- kui metsakultuuridele. Kui palju täpselt tuleb küttida, selle ülesande annavad jahimeestele maakondlikud jahindusnõukogud, olles arvestanud sealjuures teadlaste soovitusi," märkis ta ning lisas: "Kui kohtate nädalavahetustel metsasihtidel ja teedel oranži riietusega jahimehi, siis on kindlasti tegemist ühisjahiga suurulukitele. Palume mõistvat suhtumist, sest jahimehed täidavad nii ühiskondlikku kui riiklikku tellimust ulukite arvukuse reguleerimisel ja metssigade puhul ka taudiohu vähendamisel."

Jahindusnõukogudes on kokku lepitud, et sellel jahiaastal kütitakse Eestis 4451 põtra, 3263 punahirve ja 21 764 metskitse. Jahindusnõukogu otsuse ja keskkonnaameti peadirektori käskkirja kohaselt tuleks küttida ka umbes 14 000 metssiga, mis oli ka teadlaste soovitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles