Pilk taevasse! Ornitoloogiaühing õhutab nädalavahetusel linde vaatama

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Eestist lahkumist alustavad suitsupääsukesed augustis, viimased lendavad minema aga oktoobris.
Eestist lahkumist alustavad suitsupääsukesed augustis, viimased lendavad minema aga oktoobris. Foto: Elmo Riig

Sel nädalavahetusel on rahvusvahelised linnuvaatluspäevad "EuroBirdwatch" ning ka Eesti ornitoloogiaühing kutsub loodushuvilisi üles rändlinde vaatlema ja oma vaatlustest teada andma.

Ettevõtmises osalemiseks tuleb vaadelda linde koduaias, pikemal retkel või avalikul linnuvaatlusüritusel ning nähtud ja kuuldud liigid ja iga liigi isendite arv koos vaatluse tegemise aja, koha ja vaatlejate nimedega kirja panna. Linde saab vaadelda ka juhendajate abiga, nemad ootavad linnuhuvilisi 1. ja 2. oktoobril kümnes Eesti paigas.

Viljandimaal Vaibla linnujaamas on võimalik tutvuda lindude püüdmise ja rõngastamisega. 1. oktoobril kella 7.30–18.30 ja 2. oktoobril kella 7.30–15 juhendab seal huvilisi Kristjan Adojaan. Üritusel osalemine on tasuta. Võimalusel palutakse kaasa võtta binokkel ja linnumääraja ning ennast tuleks kindlasti soojalt riidesse panna.

Andmed tuleb sisestada hiljemalt 2. oktoobril kella 15-ks rakenduse PlutoF Go või Legulus või töölaua PlutoF kaudu, kust need jõuavad portaali eElurikkus. Vaatluskohtade ja -aegade teabe leiab Google Mapsi kaardilt.

"EuroBirdwatchi" korraldab BirdLife International 1993. aastast. Sellel on kolme aastakümne jooksul osalenud 1,3 miljonit inimest Euroopast ja Kesk-Aasiast ning nad on vaadelnud kokku 96 miljonit lindu. Vaatluspäevadega juhitakse inimeste tähelepanu rändlindudele, nende vajadustele ning varitsevatele ohtudele rändeteedel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles