Üks sõber puudu? Varjupaigad üle Eesti tähistavad taas musta kassi kuud

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Musta kassi kuul saab varjupaikades olevaid musti või mustavalgekirjusid kasse armastavasse koju viia üheeurose loovutustasu eest. Pildil Ennis.
Musta kassi kuul saab varjupaikades olevaid musti või mustavalgekirjusid kasse armastavasse koju viia üheeurose loovutustasu eest. Pildil Ennis. Foto: Varjupaikade MTÜ

Varjupaikade mittetulundusühingu üle Eesti asuvas seitsmes varjupaigas on traditsiooniks saanud, et oktoobris tähistatakse musta kassi kuud. Musta kassi kuu vältel saab varjupaigast viia musta või mustvalge kassi koju tavapärase 35-eurose loovutustasu asemel ühe euroga.

"Musta värvi kassid väärivad sama palju tähelepanu ja armastust nagu iga teine kass. Kahjuks näitab statistika, et varjupaikades üle Eesti ootavad just nemad kõige kauem oma kodu. Kass on kaaslane ja pereliige pikkadeks aastateks ning looma võttes tuleks lähtuda pigem tema iseloomust kui välimusest," sõnas mittetulundusühingu kommunikatsioonijuht Anni Anete Mõisamaa.

Põhjuseid, miks just mustad kassid varjupaikades oma uut kodu kõige kauem ootavad, on tema sõnutsi mitu. "Eestlane kipub olema vahel veidi ebausklik. Endiselt on levinud uskumine müütidesse, justkui tooks punane kass majja rikkuse ja kolmevärvilise kasukaga kass õnne. Must kass aga olevat maagiliste võimetega nõiakass, kes toob kaela õnnetuse. Tänapäeva sotsiaalmeedia ajastul mängib kindlasti rolli ka see, et süsimustast kassist on keeruline head pilti saada. See, et must kass ei ole piisavalt fotogeeniline, ei tee temast aga kuidagi halvemat kaaslast," lisas Mõisamaa.

Musta kassi kuud on varjupaikades peetud 2014. aastast. Kuigi sel ajal on pjedestaalil mustad kassid, aitab kampaaniaga kaasnev tähelepanu mittetulundusühingu kinnitusel uude koju tavalisest tunduvalt rohkem varjupaigakasse.

Nii ootab uut kodu näiteks praegu Viljandimaal loomade heaolu keskuses olev Janet. Mittetulundusühingu kodulehe kinnitusel on põllumajandus- ja toiduamet ta kehvade pidamistingimuste tõttu omanikult võõrandanud. "Ta on uudishimulik, kuid veel veidi ettevaatlik kass, kes vajab uues kohas harjumiseks natuke aega, kuid kindlasti saab temast seejärel tore kaaslane," seisab kodulehel.

Janeti kohta kirjutab Varjupaikade koduleht, et ta on ära õppinud, et pai on hea, ja soovib juba väga suhelda. Talle on tehtud kõik kojuminekuks vajalikud protseduurid: steriliseerimine, kiibistamine ja vaktsineerimine.
Janeti kohta kirjutab Varjupaikade koduleht, et ta on ära õppinud, et pai on hea, ja soovib juba väga suhelda. Talle on tehtud kõik kojuminekuks vajalikud protseduurid: steriliseerimine, kiibistamine ja vaktsineerimine. Foto: Varjupaikade MTÜ

Uue kodu ootel on ka Gloria. Tema on tubasest kassikolooniast päästetud noor emane kass. "Ta elas koos 32 teise inimpelgliku kassiga väikeses korteris, kus kassid omavahel kontrollimatult paljunesid. Inimeste ja nende toimetamistega harjumiseks läks Gloria imelisse hoiukodusse, kus ta teeb edusamme ning laseb endale juba tasakesi pai teha. Ta on noor kass, kes vajab uues kohas harjumiseks natuke aega, kuid kindlasti saab temast tore kaaslane," seisab ühingu kodulehel.

Gloria teeb hoiukodu sõnul suuri edusamme, laseb end sügada ja reageerib nimele.
Gloria teeb hoiukodu sõnul suuri edusamme, laseb end sügada ja reageerib nimele. Foto: Varjupaikade MTÜ

Noor isane Ennis on samuti kehvade pidamistingimuste tõttu omanikult võõrandatud. Ta on kodulehe andmetel suuremat kasvu must-valge noor rohesilmne kass, kes vajab uues kohas harjumiseks natuke aega. "Ta tuleb ja nuusutab su kätt ja näitab, et on valmis kontakti võtma, aga veidi jääb puudu, et pai küsida. Must laik tema seljal näeb välja, nagu ta oleks endale keebi selga tõmmanud valge kass," kirjeldab ühing looma.

Musta kassi kuul saab varjupaikades olevaid musti või mustavalgekirjusid kasse armastavasse koju viia üheeurose loovutustasu eest. Pildil Ennis.
Musta kassi kuul saab varjupaikades olevaid musti või mustavalgekirjusid kasse armastavasse koju viia üheeurose loovutustasu eest. Pildil Ennis. Foto: Varjupaikade MTÜ

Reede hommikul oli Varjupaikade mittetulundusühingu hoole all uut kodu ootamas 161 musta kassi, kuid oktoobri jooksul tuleb neid kindlasti juurde. Lähemat infot saab ühingu veebilehelt.

Sel aastal ühineb kampaaniaga Sokisahtel, kinkides iga oktoobris ostetud kassipildiga sokipaari pealt ühe euro varjupaigakasside heaks.

Varjupaikade mittetulundusühing on Eesti suurim koduta loomadega tegelev organisatsioon, kuhu kuuluvad varjupaigad Viljandis, Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Võrus ja Valgas ning loomade heaolu keskus Viljandimaal.

15 aasta jooksul on ühing koju aidanud enam kui 23 000 looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles