Olustveres arutatakse, kuidas kriisiolukorras hakkama saada, ja valitakse tipp-põllumees

Egon Valdaru
, reporter
Copy
See ülesvõte pärineb mulluselt konverentsilt «Põllumees kui tippjuht». Pildil on osaühingu Crocus juhatuse esimees, 2020. aastal põllumajandussektori tippjuhi tiitli pälvinud Andres Oopkaup ning Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor Arnold Pastak.
See ülesvõte pärineb mulluselt konverentsilt «Põllumees kui tippjuht». Pildil on osaühingu Crocus juhatuse esimees, 2020. aastal põllumajandussektori tippjuhi tiitli pälvinud Andres Oopkaup ning Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli direktor Arnold Pastak. Foto: Marko Saarm

Reedel Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis asetleidval 17. põllumajanduskonverentsil "Põllumees kui tippjuht" arutletakse, mida kriisiolukorrast õppida ja kuidas riske maandada, ning kuulutatakse kümnendat korda välja põllumajandussektori tippjuht.

Teenindus- ja maamajanduskooli direktori Arnold Pastaku sõnul on niisugust konverentsi Olustveres peetud 2006. aastast ning selle aja jooksul on koos eri valdkondade ekspertidega kõneldud paljudel teemadel, mis põllumehi ja põllumajanduse valdkonda laiemalt ühel või teisel viisil puudutavad.

"Tänavust konverentsi ette valmistades kerkis kriisiteema esile, sest viimastel aastatel on üks kriis teist taga ajanud ning viinud põllumajanduse ja toidutootmise raskesse seisu. Kuidas tulla toime energia hindade kasvuga, kuidas leida katkenud tarneahelate asemele uued – need on küsimused, millega seisavad silmitsi kõik põllumajandusettevõtted," rääkis Pastak ning lisas, et kaalul ei ole rohkem ega vähem kui põllumajanduse jätkusuutlikkus ja toidujulgeolek.

Swedbanki põllumajandussektori juhi Brit Padjuse sõnul on geopoliitiline olukord tekitanud nii maailma kui Eesti majanduses ebakindlust. "Energiakriis koos väga kiire sisendhindade tõsuga ning erinevate kaupade tarneraskused pingestavad ka põllumajandussektorit. Keerulistel aegadel mängivad olulist rolli põllumajandusettevõtete juhtide teadmised ja varasemad kogemused, et leida lahendusi ja otsida ka rasketes tingimustes uusi võimalusi arenguks. Swedbank annab samuti igapäevaselt oma panuse, et põllumajandussektori ettevõtjatele toeks olla," ütles Padjus.

Põllumajandussektori tippjuhi tunnustusega soovitakse rõhutada juhtimisoskuste olulisust ning jagada jätkusuutliku, keskkonnast ja kogukonnast hooliva juhtimise kogemusi.

Konverentsil astuvad üles maaeluminister Urmas Kruuse, Euroopa Parlamendi liige Riho Terras, siseministeeriumi nõunik ja pikaaegne politseiametnik Kristian Jaani, Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter, Swedbanki juht Olavi Lepp, Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektor Margus Noormaa, Postimees Grupi juhatuse liige, Postimehe peatoimetja Priit Hõbemägi ning Scandagra tootejuht Marge Pähkel,

Diskussiooni "Toidujulgeolek – kas oleme nälja eest kaitstud?" juhib endine Eesti esindaja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni juures Ruve Schank. Arutelul osalevad aktsiaseltsi Selver juhatuse liige Kristi Lomp, Eesti konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing, Eesti Varude Keskuse juhatuse esimees Ando Leppiman ning osaühingu Crocus juhatuse esimees, põllumajandussektori tippjuht 2020 Andres Oopkaup.

Konverentsi korraldab alates 2006. aastast Olustvere teenindus- ja maamajanduskool koostöös Corpore Konverentsidega. Ürituse koduleht on www.pollumeeskuitippjuht.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles