Vabariigi pillimehe võistlus ootab osalejaid

Margus Haav
, reporter
Copy
Vabariigi pillimees 2020 Martin Arak ehk Kandle Oss.
Vabariigi pillimees 2020 Martin Arak ehk Kandle Oss. Foto: Kevin Kohjus

Eesti pärimusmuusika keskus kuulutas välja kolmanda vabariigi pillimehe konkursi, mille käigus valib publik taas tõelise ja eheda vabariigi pillimängija. Võistumängimine tuleb 25. novembril Viljandi pärimusmuusika aidas, võitjale annab aumärgi Eesti Vabariigi president Alar Karis.

Keskuse teatel on iga kahe aasta tagant korraldatava soolopillimeeste võistluse laiem eesmärk pärimusmuusika populariseerimine ja pillimänguoskuse edendamine. Sama tähtsa osa moodustab pillimeeste omavaheline taaskohtumine ja üksteisele kaasaelamine. Konkursil võib osaleda kõikide pillidega ning kõik Eesti pillimängijad on oodatud osalema. 

Konkursile registreerumine kestab 10. oktoobrini. Kontsert-võistlust hindab ja finaalis osalejad valib professionaalne žürii, kuhu kuuluvad Cätlin Mägi, Celia Roose, Ene Lukka-Jegikjan ning varasemad vabariigi pillimehe konkursi võitjad Juhan Uppin (2018) ja Martin Arak (2020).

Pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul võiks vabariigi pillimehe võistlus olla koht, kuhu tulevad kõik eheda pillimuusika ja laulu austajad, olgu nad siis muusiku, tantsija või kuulaja rollis. 

"Mäletan, kui alles alustasin pillimängu ja pärast esimest avalikku ülesastumist julgustas legendaarne Võrumaa lõõtsamees Elmar Ruusamäe mind edasi mängima. Kui palju enesekindlust tema positiivne suhtumine mulle andis!" selgitas Noormaa. "Soovin tekitada kõigile osavõtjatele just sellise inspireeriva õlatunde."

Konkursil on hea pillimängija tunnuseks pillimänguoskus, mõnikord saab aga määravamaks erakordne traditsioonide tundmine, võime mängida tantsuks või ladus jutt.

25. novembril kell 11 algavat kontsertvõistlust saab jälgida tasuta. Žürii valib edasipääsejad ning finaalkontsert algab kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles