KOROONA Raskesti põdejate arvu kahekordistumine sunnib Viljandi haigla karantiini

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Sünnitajate tugiisikud peavad enne haiglasse pääsemist tegema tasulise proovi ning seejärel tohivad nad olla sünnituse juures ja perepalatis, aga haiglast lahkumise korral naasta ei tohi.
Sünnitajate tugiisikud peavad enne haiglasse pääsemist tegema tasulise proovi ning seejärel tohivad nad olla sünnituse juures ja perepalatis, aga haiglast lahkumise korral naasta ei tohi. Foto: Elmo Riig

Kui kogu suve oli Viljandi haiglas tavaliselt paar koroonapatsienti korraga, siis sel teisipäeval on juba 11 COVID-19 patsienti ning nakatunud on ka viis töötajat. Seetõttu suleb haigla kolmapäeval küllatulijatele uksed ning patsientide juurde pääseb vaid erijuhul.

Koroonaosakond ei sulgenud Viljandi haiglas uksi ka kesksuvel, mil nakatunute ja haigestunute hulk kõikjal Eestis oli suhteliselt väike. Kordagi ei tekkinud haiglas päeva, mil nimetatud nakkusosakond oleks päris tühi olnud, ning vähemalt üks patsient oli ravil pidevalt.

Eelmisel nädalal nägid aga nii Viljandi kui teiste Eesti haiglate töötajad üsna järsku haigestumiste kasvu. Kui veel nädala eest oli Eestis haiglaravil alla saja COVID-19 patsiendi, siis sel nädalal oli neid juba 176 ning üldse diagnoositi haigust 3370 korda.

Haiglasse on praegused COVID-19 haiged sattunud nii nimetatud tõve kui kaasuvate haiguste tõttu. Mitmel juhul on koroonaviirus avastatud korralise testimise tulemusena.

Kui patsientide juurde kolmapäevast ei pääse, siis muu töö jätkub haiglas tavamoel. Maske kannavad küll haigla töötajad, aga vastuvõtule tulijatelt seda ei nõuta. Haigla esindajate sõnul võib maskikandmise kohustus haiglas mõne aja jooksul siiski päevakorda kerkida.

Haiglaravil olevaid patsiente ja hooldusosakonna kliente võib kolmapäevast vaatama minna üksnes erijuhul ning kokkuleppel raviarsti või osakonna juhatajaga. Pakke saab patsientidele ja klientidele tuua Jämejala pargis osakondadesse ning peahoone infolauda esmaspäevast reedeni kella 8–19. Samuti saab pakke jätta ööpäevaringselt peahoone pakiautomaati.

Sünnitajaga on lubatud kaasa üks tugiisik, kes teeb osakonda sisenedes 8 eurot maksva SARS-CoV-2 antigeeni proovi, mille negatiivse vastuse korral on tugiisikul õigus viibida nii sünnituse juures kui perepalatis. Tugiisikul palutakse perepalatisse jäämisel arvestada sellega, et tuleb viibida haiglas ning hoonest vahepeal väljas käia ei saa.

Erikokkuleppeid patsientide juurde pääsuks palub haigla sõlmida raviarsti või statsionaarse õendusabi puhul teenuse koordinaatoriga. Lisainfot saab iga osakonna õeposti telefonilt. Telefoninumbrid on haigla veebilehel.

Eelmine karantiin lõppes Viljandi haiglas tänavu 3. aprillil.

Haigestumus kasvab enamikus vanuserühmades

Eelmisel nädalal oli terviseameti andmetel nädal varasemaga võrreldes 10 protsenti rohkem COVID-19-ga nakatunuid, 3370. Haigestumus on kasvutrendis kõikides vanuserühmades välja arvatud kooliealiste laste hulgas.

Hospitaliseerimist arvestava riskimaatriksi järgi on koroonaviiruse leviku riskitase keskmine. Läinud nädalal hospitaliseeriti 160 inimest, neist 59 sümptomaatilise COVID-19 tõttu.

Teistest viirushaigustest on grippi haigestumise intensiivus registreeritud andmete põhjal väike ja soolenakkusjuhtude arv on ületanud koroonaeelse taseme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles