Akadeemia eksjuht pürib Eesti 200 nimekirjas riigikokku (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Viljandi vallavolikokku kuuluv haridusjuht Anzori Barkalaja liitus Eesti 200 erakonnaga.
Viljandi vallavolikokku kuuluv haridusjuht Anzori Barkalaja liitus Eesti 200 erakonnaga. Foto: Margus Ansu

Endine kultuuriakadeemia rektor, praegune Viljandi vallavolikogu liige Anzori Barkalaja astub taas riigipoliitikasse. Esmaspäeval ühines ta erakonnaga Eesti 200 ning kandideerib kevadel Viljandi- ja Järvamaal riigikokku.

Pressiteate vahendusel andis Anzori Barkalaja teada, et teda ajendas Eesti 200-ga liituma soov panustada probleemide lahendamisse nii riiklikul kui kohalikul tasandil.

"Eesti 200 puhul on olemas nii minu maailmapilti kui vaateid mahutav agenda, aga ka koostöötahtelistest ja -võimelistest inimestest koosnev tiim. Ma tean, et ilma parlamendierakonnale kättesaadavate toetusteta, aga sellegipoolest arvestatava valimistulemuse saavutamine kohalikel valimistel pole naljaasi. See näitab lisaks headele ideedele ka head töövõimet," märkis Barkalaja.

Ta on ka varem olnud poliitikas aktiivne. 2002. aastal lahkus ta Res Publicast, kuhu oli astunud juba 1990. aastate keskel, kui see oli suurest poliitikast kõrval seisev ühendus. Selle liikmed otsustasid erakonna asutada 2001. aasta detsembris. Barkalaja oli uue erakonna esimene aukohtu esimees, aga lahkus sealt üsna kiirelt.

Eelmise kümnendi keskel tegeles Barkalaja Vabaerakonna loomisega, aga selle liikmeks ta ei astunud ja valimistel ei kandideerinud. Tema hinnangul ei olnud erakond organisatsioonimudelina Eesti riigis poliitika tegemiseks õige. 2018. aastal oli Barkalaja Elurikkuse Erakonna asutaja. Uue poliitilise ühendusega liitus ta 5. detsembril ja lahkus sealt vähem kui kuu hiljem, 3. jaanuaril.

Viljandi vallavolikokku kuulub Barkalaja Reformierakonna nimekirja liikmena, eelmises koosseisus oli ta sotsiaaldemokraatide nime all. Enne seda oli ta Isamaa ja Res Publica nimekirjas Kolga-Jaani volikogus.

Viljandi vallas Leie lähedal elava Barkalaja sõnul soovib ta Eesti 200 liikmena ennekõike panustada haridus- ja kultuurivaldkonna arendamisse, aga kindlasti tahab kaasa rääkida ka regionaalpoliitikat ja keskkonda puudutavates küsimustes.

"Tänu elamisele hajaasustusega maapiirkonnas olen ennast kurssi viinud regionaalpoliitika valude ja võludega. Viimasel aastal õppisin ennast sisse ka keskkonnateemasse, sest sellest sõltub järjest enam meie elukvaliteet," rääkis ta ja lisas, et just neis valdkondades saab ta panustada Eesti 200 poliitika kujundamisse. Lisaks on Barkalajal oma sõnul aja jooksul välja kujunenud asjatundjate võrgustik, kelle käest ta ei häbene küsida nõu või uurimist vajavat materjali.

Eesti 200 esimehe Kristina Kallase sõnul on Anzori Barkalaja tugev täiendus erakonna Viljandi- ja Järvamaa meeskonnale. "Temas on ka korralik annus maailmaparandamise geeni ja sellega sobib ta Eesti 200 meeskonda suurepäraselt. Oleme Anzoriga arutanud põhjalikult hariduses vajalikke muudatusi ja mul on hea meel, et ta tegi nüüd otsuse tulla ise ka neid muudatusi ellu viima seal, kus nende üle otsustatakse," sõnas Kallas.

Eesti 200 on praegu Viljandis esindatud kahe liikmega: linnavolikokku kuuluvad Ando Kiviberg ja Kaspar Taimsoo. Aivar Paas on sama erakonna esindajana Põhja-Sakala volikogus.

Anzori Barkalaja on koolitaja ja kultuuriantrolopoloog. Tal on suur juhtimiskogemus. Aastatel 2000–2015 juhtis ta Viljandi kultuuriakadeemiat ja 2015–2019 Tartu ülikooli haridusuuenduskeskust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles